2007. szeptember 21. 08:04

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2008. március 1-jén bevonja a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintos érméket - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

Márciusig mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy a nála lévő 1 és 2 forintos érméket vásárlásai során felhasználja, vagy jótékony célra elajándékozza. A kereskedők címletenként ötven darabot kötelesek elfogadni egy-egy érméből fizetésül, míg a posta és a kereskedelmi bankok száz darabot címletenként.

Mivel márciustól már nem lehet 1 és 2 forintossal fizetni, a kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, de a számla végösszegét kerekíteniük kell. Az egyes vásárolt tételek tehát nem, a végösszeg azonban készpénzes vásárláskor mindenképpen 0-ra vagy 5-re végződik majd a kerekítés után. A kerekítési kötelezettség a bankkártyás fizetéseket és elektronikus pénzmozgást - átutalásokat - nem érinti, hiszen az 1 forint mint elszámolási egység a jövőben is megmarad.

Az elemzések azt mutatják, hogy az 1 és 2 forintos aprópénzeket az emberek hosszabb idő óta egyre kevésbé használják, mivel önmagukban nem rendelkeznek számottevő vásárlóértékkel. A gyártott érmék nagy része elkallódik, elvész, így aktívan nem vesz részt a készpénzforgalomban. Ezen túlmenően a fémek világpiaci ára az utóbbi években magas szintre emelkedett, ezért az érmék gyártatása jelentős többlet ráfordítást okoz a közpénzből gazdálkodó MNB, s így az egész ország számára.

Szintén márciustól a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben valamint a posta fiókjaiban legalább fél évig lehet beváltani az 1 és 2 forintosokat, az MNB-ben pedig egészen 2013. március 1-ig.

MTI/Menedzsment Fórum