2014. április 14. 10:31

Februárban az ipari termelésünkkel ismét Európa élvonalába kerültünk, hiszen az éves bázisú magyar bővülés a harmadik legnagyobb mértékű volt.

Az Eurostat hétfőn délelőtt tette közzé a tagállamok ipari termelési adatait, melyek ismét igazán hízelgőek voltak magyar szemszögből. Az uniós statisztikai hivatal mérése szerint a magyar termelés az előző évhez képest 8,2 százalékkal bővült (a KSH 8,1-et közölt), aminél magasabbat csak keresve találni a táblázatban, csupán két ország neve mellett látható kedvezőbb adat. Nálunk jobban ugyanis csak Románia ipara bővült (8,9 százalékkal), illetve az élen Szlovákia áll a maga 9 százalékos növekedésével. Egyébként a régiónkat nézve kiemelkedő számokat találni, hiszen az első hatban csak kelet-közép-európai országok szerepelnek.

Ezzel szemben az Eurostat-adatokból összeállított rangsor másik végén Hollandia szerepel 8,9 százalékos éves bázisú zuhanással, előtte Finnország áll 5,4 és Litvánia 2,1 százalékos csökkenéssel.

Az uniós áltagos növekedés egyébként 2,1, az eurózónás pedig 1,7 százalékos volt.

Minek köszönhető mindez?

A Központi Statisztikai Hivatal reggel publikált részletes adatai jól rávilágítanak arra, hogy minek is köszönhető az előkelő helyezésünk az uniós rangsorban. Ezt pedig röviden két szóval is kifejezhető: járműgyártás és export.

Ha ugyanis ágazatok szerinti lebontást vizsgálunk, februárban is a járműgyártás volt az, amelyik a legnagyobb mértékben bővült: 18,1 százalékkal. Mögötte kicsivel elmaradva a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása volt a második "húzóágazat". A "dobogó harmadik fokára" 12,3 százalékos éves bázisú növekedéssel a vegyi anyag, termék gyártása került. A járműiparra visszatérve ferbuárban inkább a Mercedes-gyár lehetett a hajtómotorja a növekedésnek, hiszen megyei lebontás alapján a kecskeméti megyeszékhelyű régió ipara 30,2 százalékkal bővült, Győr-Moson-Sopron megyéé pedig 26-tal.

A látványos növekedések ellenére viszont megállapítható, hogy az iparunk csak a növekvő külföldi igényeket elégíti ki. Az ipar exportértékesítése ugyanis februárban majdnem egy éve nem látott mértékben, 11,4 százalékkal növekedett, ezzel szemben a belföldi értékesítés 0,5 százalékkal tovább csökkent. Igaz, ez lassuló ütemű zsugorodást jelent, hiszen januárban még 5,4 százalékkal maradt el az előző évitől a belföldi értékesítés.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.