2007. augusztus 17. 06:01

Egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) júliusban 33,4 milliárd forint, az első hét hónapban 71,4 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a Pénzügyminisztérium legfrissebb államháztartási adatai szerint.

Ebben az évben áprilisban, majd júliusban kellett egyszerűsített vállalkozói adóelőleget fizetniük a vállalkozásoknak. Tavaly július végéig 78,3 milliárd forintot utaltak át az eva körbe tartozók, de az összeget csak korrekcióval lehet összevetni az idei első hét havi 71,4 milliárddal.

Az elmúlt évben ugyanis januárban, áprilisban és júliusban volt esedékes az eva előleg fizetés, ebben az évben viszont a januári evát már 2006 decemberében, adófeltöltés címén be kellett fizetniük a vállalkozásoknak. Az adótörvények is változtak 2006 októberben: a korábbi 15 százalékos eva-kulcs 25 százalékra emelkedett.

A 2007. évi költségvetésben 168,2 milliárd forint eva bevétellel számol a Pénzügyminisztérium, szemben a tavaly elkönyvelt 143,1 milliárd forinttal. Az eva 2003-ban indult Magyarországon, az indulás évében 31 milliárd forint, 2004-ben 67 milliárd, 2005-ben 91,4 milliárd forint folyt be a költségvetésbe eva formájában.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.