3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Öt százalékos hozam mellett adták el az Eiffel Palace irodaházat.

A közelmúlt legizgalmasabb ingatlanpiaci eseménye a Nyugati térnél álló Eiffel Palace értékesítése volt. Elsősorban az eladó Magyar Nemzeti Bank miatt.

Az mfor információja szerint az irodaházat 5 százalékos hozammal adták el a Corpus Sireo Real Estate befektetési alapnak. A vételár nettó 53,8 millió euró - mai árfolyamon nagyjából 16,3 milliárd forint - volt. A jegybank 2014-ben 45,3 millió eurót fizetett az épületért.

Azt is megtudtuk, hogy az első körben 6 jelentkező tett ajánlatot az irodaházra. A legalacsonyabb ajánlat 49 millió euró volt, tehát a jegybank mindenképpen több pénzt kapott volna az épületért, mint amennyiért három éve hozzájutott.

Információink szerint cseh, német, amerikai cégek, befektetők érdeklődtek az Eiffel Palace megvásárlása iránt. Róluk van szó:

  • Junior Investment
  • CBRE Global
  • GLL
  • ZFP
  • HB Reavis
  • Corpus Sireo

A GLL-re érdemes külön kitérni. Ők korábban kapcsolatban álltak a Corpus Siero csoporttal. A Dózsa György úti - mások mellett a Deloitte tanácsadó cég központjának is otthont adó - Park Atriumot tavaly szeptemberben adta el a Corpus egy érdekeltségének a GLL Real Estate Partners által kezelt Accession Fund. A Corpus ezzel a tranzakcióval lépett be a magyar ingatlanpiacra. Becslések szerint nagyjából 50 millió eurós volt az üzlet, vagyis közel akkora lehetett, mint most az Eiffel Palace dealje.

Van még egy érdekessége a Park Atrium-ügyletnek, pontosabban az utóéletének: az új tulajdonos belépését követően az irányítás a DEREIF Hungary Park Atrium Kft.-hez került, amelynek német és luxemburgi illetőségű vezetőit egytől egyig a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker&McKenzie ügyvédi iroda képviseli.

Az irodának egykor Martonyi János volt a vezetője, aki a második Orbán-kormányban kapott külügyminiszteri posztot. Tegyük hozzá, az ügyvédi iroda a piacának meghatározó szereplője, tehát logikus választásnak számítanak ekkora volumenű üzletek esetén.

De térjünk vissza az Eiffel Palace eladásához. Úgy tudjuk, a jegybank évi 2,695 millió euró bevételhez jutott az irodaházból.

A tranzakció 5 százalékos hozamot ígér a vásárlónak. Erről azt hallottuk, hogy a jegybanknak az épület eladásával hozambeállítási célja is volt. Mivel jelentős üzletről van szó, a piaci szereplőknek muszáj követniük ezt a hozamszintet. Arra számítanak tehát a jegybankban, hogy a következő ingatlanpiaci, prime office-ügyletek során már ez az új, az eddiginél valamelyest alacsonyabb hozamszint lesz az irányadó.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!