<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Fed vezetői majdnem készen álltak a kamatemelési ciklus elindítására szeptemberben, de lemondtak róla a kínai növekedés lassulása, illetve annak az amerikai gazdaság teljesítményére és az inflációra gyakorolt esetleges kedvezőtlen következményei miatt.

Ez derült ki a szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) nyíltpiaci bizottságának (FOMC) szeptember 16-17-én tartott kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

A jegyzőkönyv szerint a bizottság úgy ítélte meg, hogy közel lehet a kamatemelés megkezdésének időpontja, de célszerűbb lenne megvárni a bizonyítékot arra, hogy az amerikai gazdaság állapota nem romlott, és az infláció fokozatosan a 2 százalékos célszám irányába mozog. A bizottság egyes tagjai nyugtalanságukat fejezték ki amiatt, hogy egy túl korai kamatemelés ronthatja a Federal Reserve hitelességét.

A FOMC több tagja aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy lefelé ható nyomás nehezedik az inflációra az alacsony energiaárak és a dollár erősödése miatt. Az erős dollár kifejezés 25 alkalommal szerepel a jegyzőkönyvben.

A bizottság szeptemberi ülését megelőzően hetekig tanakodtak azon a befektetők és az elemzők, hogy változtatnak-e a döntéshozók az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén. A szinten tartás mellett 9-1 szavazati aránnyal döntöttek, Jeffrey Lacker, a richmondi Fed elnöke a 0,25 százalékpontos kamatemelés mellett érvelt, mondván, a jelenlegi inflációs fejlemények átmeneti jellegűek, és a további halogatás kockázatos lenne.

A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot. Janet Yellen, a Fed elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy még mindig elképzelhető egy idei kamatemelés. Ezt a véleményét két héttel később megismételte, de azóta több kedvezőtlen makromutató jelent meg, amelyek kivárásra kényszeríthetik a Federal Reserve-et.

A FOMC idén még két alkalommal - október 27-28-án és december 15-16-án - ülésezik.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.