TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A világméretű recesszió mélységét és befejezésének idejét nem számszerűsítette, a magyarországi hatását azonban igen a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzésében, amely az Erste Bank együttműködésével készült. Az egyik nagy vesztes az építőipar lehet. Pozitívum, hogy az infláció növekedése jelentősen lassulhat.

A GKI prognózisában azt jelzi, hogy 2009-ben a magyar gazdaság teljesítménye 2,5 százalékkal csökken. Ennek hátterében a 2008. évi növekményt hozó agrárágazat teljesítményének természetes mérséklődése, és a többi üzleti ágazat már tavaly elkezdődött visszaesésének elmélyülése áll.

Az ipari termelés várhatóan 3 százalékkal zsugorodik, csak a negyedik negyedévben indulhat meg a növekedés. Az építőiparban folytatódik (bár 3 százalékra csökken) a már két éve tartó visszaesés, a hitelforrások szűkössége az állami, üzleti és lakossági beruházásokat is visszafogja. A gazdaság nagy részére eddig is jellemző versenyt tovább élezi a szűkülő kereslet. A beruházási előrejelzés is 3 százalékos visszaesést jelez, a kivitel szinten marad, a behozatal ugyanakkor két százalékkal csökken a GKI kutatói szerint.

Az infláció - főleg a világpiaci energia- és mezőgazdasági árak esése miatt - 2009 elején gyorsan mérséklődik, éves átlagban 2,8 százalékos (az év végén 2,5 százalék körüli) áremelkedés várható. A gazdaságkutató prognózisában 255 forintos átlagos euró árfolyammal számol 2009-ben.

A GKI szerint szinte biztosra vehető, hogy Magyarországon 2009-ben jóval a 3 százalékos maastrichti kritérium alá csökken az államháztartási hiány. A GDP-arányosan 2,6 százalékos deficitcél teljesülését az IMF megállapodás szigorú monitorozása is valószínűsíti.

Bevételi kockázatot jelent a költségvetés tervezésekor számítottnál valószínűleg jelentősebb gazdasági visszaesés és alacsonyabb infláció, amit a várhatóan magasabb bérek - a csökkenő foglalkoztatás miatt - nem tudnak ellensúlyozni. Minderre a költségvetési tartalék valószínűleg nem nyújt teljes egészében fedezetet.

A kutatóintézet meglátása szerint szükség esetén például az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó (átmeneti) emelésével, egyes kiadási előirányzatok - alacsonyabb inflációval indokolható - részleges zárolásával lehet a hiányt csökkenteni.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.