<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Az új munkaruhák és mentőautók miatt ugrott meg az adósság.

Átmeneti helyzettel magyarázta portálunknak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr vezetője, hogy – mint arra elsőként felhívtuk a figyelmet – tavaly év végén egy hónap alatt 1,631 milliárd forinttal emelkedett a mentők adósságállománya.

Képünk illusztráció

Az adatokat a Magyar Államkincstár tette közzé. Cikkünkben jeleztük, hogy például az évközi béremelés lehetett az egyik olyan tétel, amit nem terveztek be a mentősök költségvetésébe.

A december végi 1,729 milliárd forintos adóssággal (ami a november végi 98 millióról ugrott meg) az államháztartási körbe tartozó, azon belül is az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá sorolt egészségügyi szolgáltatók között egy csapásra az első helyre került a mentőszolgálat.

Győrfi Pál – aki egyébként kifogásolta az írás címét (Nyakig eladósodott a Mentőszolgálat), mert az szerinte valótlan és félrevezető – azzal a magyarázattal szolgált, hogy az mfor által publikált adat az Országos Mentőszolgálat költségvetésében „kizárólag pénzügytechnikai okból és csak átmenetileg jelentkezett”.

„A virtuális „hiányt” egyes, 2017 végén beérkezett, és 2018 elején kifizetésre kerülő tételek eredményezték, melyek nagy jelentőségű és volumenű beszerzésekhez (mentőruha, mentőautók) kapcsolódnak” – közölte.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta, hogy „az OMSZ likviditása, gazdálkodási egyensúlya stabil, likviditási problémák sem 2017-ben, sem jelenleg nem merülnek fel. A 2018-ra áthúzódott számlafizetés a mentőszolgálat működését semmilyen szempontból nem befolyásolja".

Ezt követően Győrfi az írásban adott válaszában részletezte az egyes tételeket, amelyek befolyással vannak a szervezet gazdálkodására.

Tavaly 193 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség kormányzati forrásból. Ebből 126 már szolgálatba is állt a mentőállomásokon. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe 11 új mentőautó érkezik, Nyíregyházán kettő már szolgálatba is állt.

Idén további 117 autóval bővül a járműpark, melyek kiosztási terve még nem készült el. Egy biztos, a 2010 óta beszerzett összesen 793 autóval elérhető, hogy a 7 évnél öregebb járművek tartalékállományba kerüljenek.

Eközben folyamatos bérfejlesztés zajlik. A 2016-os, átlagosan 26,5 százalékos béremelkedés után tavaly novembertől 12 százalékkal emelkedtek a bérek, majd idén januártól átlagosan 10 százalékkal. Erre jön még rá további 8 százalék, így a szakember szerint 2018 végére 2016 elejéhez képest átlagosan 67 százalékkal lesz több a mentődolgozók fizetése.

A pénz mellé új munkaruha is jár. Ezek gyártása már folyik, a kiosztásuk pedig ezekben a hónapokban kezdődik el a tervek szerint. Győrfi szerint a korszerű ruházat megtervezésekor a dolgozók javaslatait hangsúlyosan vették figyelembe.

A mentőállomások felújítása a következő tétel a kommunikációs vezető felsorolásában. Magyarországon 2010-ben 223 állomás működött, azóta épült még 31, valamint 8 Mentési Pont. A kommunikációs vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a programra azért volt szükség, mert a hálózat nem mindenhol biztosított megfelelő lefedettséget a sürgősségi ellátás szempontjából: számos térségben nem voltak meg a feltételei a riasztástól számított 15 percen belüli érkezésnek.

Ezen túl a régebbi építésű állomások közel felét felújították. Ez a projekt idén 21 mentőállomással folytatódik, az előkészületekre 266 millió forint kormányzati forrás áll rendelkezésre.

Legalább ennyire fontos, hogy korszerű géppark álljon a mentősök rendelkezésére. A nagy értékű mentéstechnikai eszközök beszerzésére tavaly 1,3 milliárd forintos forrás nyílt meg az OMSZ számára. Idén pedig újabb 1,9 milliárdhoz férnek hozzá, így az új autókba új eszközök kerülnek – közölte a kommunikációs vezető. Mindez azt jelenti, hogy a defibrillátorokon, az EKG monitorokon, a perfúzorokon, a lélegeztetőgépen át a vércukormérő készülékekig megújul a teljes mentéstechnikai eszköztár 2018 végéig.

Győrfi Pál arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei költségvetésben 39,7 milliárd forint áll rendelkezésre a mentésre, szemben a 2010-es 22,5 milliárddal.

Közölte továbbá: „A mentőszolgálat fejlesztését a kormány prioritásként kezeli, a mentődolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének erősítése folyamatosan zajlik."

Baka F. Zoltán

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.