TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma folytatta múlt héten megkezdett tárgyalássorozatát, amely keretében sorra egyeztet a gazdasági és politikai élet szereplőivel. Ígérete szerint a kormány egy-két hónapon belül kidolgoz egy új gazdaságpolitikát, amely a szociális biztonság megőrzése mellett enyhítene a recesszión. A kormányfő szerint modellváltásra van szükség, egy új nemzeti stratégia keretében. Az adóreformmal kapcsolatban a miniszterelnök ma úgy fogalmazott, hogy elsősorban a munkára rakodó terheket kell csökkenteni – a beszéd után a forint jelentősen erősödött. Szintén ma jelentették be, hogy az Európai Beruházási Bank 440 millió eurós hitelkeretet biztosít Magyarországnak.

A mai megbeszélésen jelen volt többek között Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Palócz Éva, a Kopint-Tárki gazdasági kutatóintézet vezérigazgatója, Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója, Chikán Attila volt gazdasági miniszter és Kornai János közgazdász.

"Érdemi változásra van szükség"


Gyurcsány Ferenc az esemény után elmondta: a cél, hogy az ország győztesen kerüljön ki a válságkezelésből. Hozzátette: jelentős átrendezést, adó-, járulék- és foglalkoztatási reformot fog javasolni; érdemi változásra és a mértékek jelentős korrekciójára van szükség. A miniszterelnök szavai szerint a jelenlévők között abban nem volt vita, hogy elsősorban a munkára rakodó terheket kell csökkenteni.

Tájékoztatása szerint a közgazdászok mindegyike azt javasolta, hogy hosszabb időszakra, 3-4 évre kell gazdasági- és társadalompolitikai programot alkotni, s hogy a kormány a választásoktól függetlenül mutassa be az ország számára a lehetőségeket. Kiemelte, hogy miközben az ország finanszírozhatóságát hosszú távra kell biztosítani, szükséges megteremteni a feltételeket az állami jövedelemcentralizáció csökkentéséhez.

Nem sokkal a miniszterelnök beszéde után erősödni kezdett a magyar valuta: délután kettő óra körül 285,35, délután három órakor pedig 284 forintot kellett adni egy euróért, pedig délután egy órakor még kevéssel 288 alatt állt az árfolyam. A dollár árfolyama 219,54 forintnál volt kora délután, míg a svájci frankkal szemben 189,73-ig erősödött a magyar fizetőeszköz.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a régiós devizák szintén visszakapaszkodtak kicsit a múlt heti mélypontokhoz képest: a lengyel zloty 4,36-nál állt az euróval szemben hétfőn délután, míg a cseh korona 27,803-ig erősödött. Ez szintén azt jelzi, hogy a fenti devizák együtt mozognak a forinttal, a múlt heti párhuzamos gyengülés után most együtt kapaszkodnak vissza.

440 millió eurós hitel versenyképességre

A mai nap híre az is, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) 440 millió eurós, 2013-ig felhasználható, a gazdasági versenyképességet támogató hitelkeretet biztosít Magyarországnak - jelentette be Philippe Maystadt, az EIB elnöke és Veres János. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a hitelkeret az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) gazdaságfejlesztési operatív programjának nemzeti hozzájárulásához nyújthat fedezetet.

A miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy a kormány a rendkívüli parlamenti ülést követő másfél hónapban elkészíti és benyújtja az Országgyűlésnek a legfontosabb, legsürgetőbb törvényjavaslatokat annak érdekében, hogy az átalakítások jelentős része július 1-jével hatályba léphessen. Hozzátette: politikailag akkor hiteles, amit tesznek, ha a változások jelentős része ebben a kormányzati ciklusban elkezdődik. Lesznek olyan intézkedések is, amelyek szeptember 1-től, és olyanok is, amelyek a jövő év elejétől lépnek életbe - közölte.

Gyurcsány Ferenc ezt megelőzően a gazdasági és a civil szféra képviselőivel konzultált a kialakult gazdasági helyzetről, valamint a lehetséges irányokról, teendőkről. A négyórás, közel hatvan fő részvételével tartott egyeztetésen a miniszterelnök szavai szerint igazi vita zajlott a világgazdasági válság következtében kialakult helyzetről. Gyurcsány Ferenc ezen az egyeztetésen is megerősítette, hogy a kormány átfogó adó-, közteherviselési, foglalkoztatási és szociális intézkedéscsomagot készít.

Segítenének a devizahiteleseken

Korábban az is elhangzott, hogy a kabinet újabb lehetőségeket keres, amelyek révén méltányosan csökkenthetik a devizahitelesek terheit, kockázatait. Ezek közül az a megoldás vetődött fel, hogy a kormány nyújtson átmeneti időre segítséget - de nem "ajándékpénzt" - azoknak, akiknek a megdrágult törlesztőrészlet miatt veszélybe került a lakásuk - mondta a miniszterelnök.

A hétvégén a kormánytagokkal is tárgyalt a miniszterelnök. Kiss Péter kancellária-miniszter ezután az MTI-nek elmondta, hogy újabb feladatokat kaptak a miniszterek, amelyekről hétfőn egyeztetnek tovább.

Az egyeztetésekkel kapcsolatban a Fidesz közölte: "hiteltelen és komolytalan emberek ülnek a kormányban"; a KDNP szerint pedig nem volt sok értelme a konzultációknak, mivel nem tudunk konkrétumokat a várható lépésekről.

Sólyom László köztársasági elnök egyébként ma délután hivatalában fogadja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, a találkozó napirendjén a kialakult gazdasági helyzet szerepel.

VMI

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.