2007. augusztus 14. 15:01

Egyre komolyabban kezd látszani az egészségügyi reform során bevezetett finanszírozási és nyilvántartási változtatások hatása. Az egészségbiztosítási alap eddig sosem látott módon pozitív mérleget mutat, több százezren megjelentek a járulékfizetők között. Persze a kassza valós hiánya még mindig 369 milliárd forint. Mfor.hu tudósítás.

Háromszázezer potyautas fog fizetni

Ezekkel a megspórolt aprópénzekkel azonban sok mindent nem ér el a kormány. Az éves szintre tervezett pármilliárdos megtakarítás ugyanis önmagában nem jelent gyógyírt semmire. Az áprilistól beindított jogviszonyellenőrzés azonban sikerrel kecsegtet.

Eredetileg több mint egymillió emberről nem tudta az OEP, hogy mit csinál és miből él, van-e biztosítása, jogviszonya vagy csak az egészségügy potyautasa. Mára jelentősen kitisztult a kép, a kérdéses illetőségűek köre 540 ezerre szűkült. Közülük a főigazgató becslése szerint háromszázezren potyautasok, a többiek valahogyan rendezik év végéig jogviszonyukat.

A "megkerült" több mint félmillió ember közül mintegy kétszázezren egyetemisták. A statisztikák szerint 360 ezer hallgató van Magyarországon, ehhez képest az OEP-hez csak valamivel több mint százezret jelentettek be az egyetemek. Ez az arány nagyon nagy arányban javult.

További százezres nagyságrend az újdonsült járulékfizetők köre. Április óta eddig összesen 260 ezer emberrel nőtt a járulékfizetők száma, közülük 170 ezren foglalkoztatottként jelentek meg. Egyáltalán nem biztos persze, hogy ők mindannyian feketén voltak foglalkoztatva. Elképzelhető, hogy csak nem szolgáltattak megfelelően adatot az OEP-nek.

Aki nem jogosult, fizetni fog

A főigazgató becslése szerint a potyautasok tábora 200-300 ezresre tehető. Statisztikák szerint a kiküldött OEP-tájékoztató levelekre (amelyekben felhívják az érintettek figyelmét, hogy gondok vannak a jogviszonyukkal) a megkeresettek 15 százaléka egyfajta beismerő választ adott. Vagyis ennyien reagáltak a megkeresésre úgy, hogy igen, én potyautas vagyok. Ehhez a körhöz még hozzá kell venni azt a jelentős réteget, amely egyáltalán nem válaszolt a levélre.

Azt még nem tudni, pontosan milyen keretek és részletszabályok alapján, de bizonyosan fizetni fognak a potyázók, ha kórházba kerülnek. A kormány ősszel dolgozza ki a jogszabályi keretét a rendszernek. Az már biztos, hogy nem marad következmények nélkül, ha valaki jogosulatlanul kezelteti magát - szögezte le Major Zoltán.

F. Szabó Emese

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Több száz gyógyszer ára csökkent május 1-től A hivatalokon keresztül támadnak a gyógyszergyártók Április közepéig vallhatnak az APEH-nak a potyautasok

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.