2007. szeptember 6. 07:01

Tömegesen kerülnek ki a cégek a könyvvizsgálók által felügyeltek köréből január elsejével. A parlament ugyanis a 2001 óta érvényben lévő 50 millióról 100 millió forintra módosította az árbevételi határt, amelyen felül már auditra kötelezik a vállalkozásokat, írja a Világgazdaság.

Tavaly év végén még 69 ezer vizsgált társaság volt, az új szabályok miatt 2008-tól ezek mintegy 36 százaléka, azaz 25 ezer - főleg fővárosi és Pest megyei - vállalkozás ússza meg beszámolója kötelező ellenőriztetését. Változik a gazdasági társaságokról szóló törvény, így a részvénytársaságok könyvvizsgálata is.

Eddig minden zrt.-nek és nyrt.-nek kötelező volt, s bár a nyilvános társaságoknál ez továbbra is megmarad, a zrt.-k számára az új szabályozás lép életbe, tehát akkor kell a kontroll, ha árbevételük két év átlagában meghaladja az új összeghatárt.

A változások összesen 2-2,5 milliárd forint árbevétel-kiesést jelentenek jövőre a könyvvizsgálóknak. Mindez elsősorban az egyéni és a céges formában működő kisebb, ezen belül is főként a vidéken dolgozó könyvvizsgálók lába alól húzhatja ki a talajt. Az ellenőrzésre felszámított díjak az utóbbi időben nem emelkednek jelentősen, miközben sok könyvvizsgálónak csupán néhány ügyfele van. Ráadásul a 3600 hazai auditor jóval több, mint bármely környező országban, írja a Világgazdaság.