2007. október 18. 06:19

Bár továbbra is stabil bővülésre lehet számítani a világgazdaságban, az USA és Európa gyengébb szereplése mégis fékezőleg hat az idén - idézi a Világgazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss előrejelzését. Ennek megfelelően a szervezet a júliusban kiadott 5,2 százalékos 2007-re vonatkozó globális növekedési prognózisát 4,8-re korrigálta.

A jelentés szerint a növekedés lendülete elsősorban a mind jelentősebbé váló fejlődő piacoktól, mindenekelőtt Kínától származik, ahol az idei 11,5 százalékosra becsült GDP-bővülés után jövőre is 10 százalékos növekedésre lehet számítani.

Az IMF az amerikai hitelpiaci válság által érintett országokban korrigálta legerőteljesebben lefelé prognózisát, így Kanadában, Mexikóban, egyes ázsiai országokban és természetesen az Egyesült Államokban. Utóbbi esetében a júliusi 2,8 százalékos előrejelzés helyett már csak 1,9 százalékos bővülést valószínűsítenek a teljes évre - számol be a Világgazdaság. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.