TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A költségvetési deficit csökkentésére irányuló korai lépések, valamint a bankszektor átalakítása kedvező képet fest a spanyolországi bankszektorról - írja az ING Investment Management spanyol bankszektorról készült elemzésében.

A holland pénzintézet szerint annak ellenére, hogy Spanyolország az euroövezeti adósságválság által legjobban érintett periférikus államokhoz tartozik, az elmúlt 6-9 hónapban világossá vált, hogy jobb helyzetben van, mint a már bajba jutott országok.

Az ING elemzői kiemelik, hogy a spanyol kormány a 2009. évi 11,2 százalékos és a 2010. évi 9,2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány után az idei évre 6 százalékos, 2012-ben 4,4 százalékos, míg 2013-ban 3 százalékos deficitet tervez. Fontos, hogy az autonóm régiók a központi költségvetéssel összhangban törekednek a hiány lefaragására, és ezt biztosítja, hogy a régiók kizárólag a központi szervek hozzájárulásával bocsáthatnak ki kötvényeket.

A válság előtti években a spanyol bankrendszer jelentős mértékben bővült, elsősorban az ingatlanpiac fellendülésének köszönhetően. A pénzpiac összeomlását követően azonban a spanyol bankoknál nőttek a nem teljesítő hitelek miatt kötelezően elkülönített összegek, továbbá a kiterjedt fiókhálózatok megemelték a bankrendszer költségbázisát. Ezért nagyszabású bankreformra volt szükség Spanyolországban - emlékeztet a befektetési ház elemzésében.

A reform során bankmentő alapot, 99 milliárd eurónyi hitelkeretet hozott létre a spanyol kormány, amelyből jelentős költséghatékonysági intézkedések elfogadásának ellenében hívhattak le támogatást a bankpiaci szereplők. Eddig nyolc takarékszövetkezet (caja) összesen 11 milliárd euró segélyt vett igénybe.

Fontos része a reformoknak továbbá, hogy az idei év elején jelentősen szigorították a bankok tőkemegfelelési szabályait: az első körös magtőke kötelező arányát 8, egyes esetekben 10 százalékra emelte Madrid, amelyet szeptember végéig kell teljesíteniük a pénzintézeteknek. Most a bankmentő alap, valamint a spanyol központi bank azt vizsgálja, hogy a bankrendszerből hiányzó 15 milliárd eurónyi tőkét milyen tulajdonszerzési feltételek mellett biztosítja a kormány.

Az ING szerint a nagyobb kereskedelmi bankok, mint a Santander és a BBVA, továbbá a nagyobb takarékszövetkezetek könnyebben vészelhetik át a pénzpiaci válság okozta nehézségeket, mivel megfelelő nemzetközi diverzifikáltsággal rendelkeznek, valamint rendszerjelentőségük miatt kedvező helyzetben fogadhatják a bankrendszer átalakítására irányuló kormányzati törekvéseket.

A kisebb takarékszövetkezetek azonban nehézségekbe ütközhetnek és összeolvadhatnak. Ez azonban összességében kedvező hatással lehet a spanyol pénzpiacra, mivel nőhet a bankrendszer hatékonysága, és csökkenhet a felesleges banki kapacitás - értékel a befektetési ház.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.