2007. október 30. 09:54

Megjelentek a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) tarifák. A szerződéseket november végéig lehet felbontani. Idén a kgfb-t szabályozó kormányrendelet több pontja is módosult.

Meghirdette a 2007. évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) tarifákat 15 biztosító kedden a Magyar Nemzetben és a Népszavában, a szerződéseket november végéig lehet felmondani, az újak december utolsó napjáig köthetők meg. A 15 biztosító közül 14 díjai közül lehet választani, az MKB biztosítója csak később kíván piacra lépni.

A kgfb-t szabályozó kormányrendelet ez év nyarán több ponton módosult, a fontosabb változásokra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közleményben hívta fel az autótulajdonosok, illetve üzembentartók figyelmét.

Új szabályok

Az egyik új szabály az, hogy az ügyfél korábbi biztosítójának 15 napon belül ki kell adnia a kártörténeti igazolást. Biztosítóváltás esetén a bonus-malus (B-M) besorolás a következők szerint zajlik: amennyiben az ügyfél nem nyújt be kártörténeti igazolást, és az előző biztosító nevét és a megszűnt szerződésének kötvényszámát sem adja meg, úgy az új szerződés a legrosszabb, M04 besorolású lesz. Amennyiben az ügyfél megadja az azonosító adatokat, de nem ad kártörténeti igazolást, akkor A00 osztályba sorolják.

Ekkor az új biztosító az új szerződés kockázatviselésének kezdetétől (átkötésnél január 1-től) számított 30 napon belül köteles gondoskodni a kártörténeti igazolás áthozataláról és annak adattartalma szerint - a beérkezéstől számított 15 napon belül - visszamenőlegesen átsorolja a szerződést.  Ameddig a kártörténeti igazolást nem szerzik be, vagy nem nyújtja be az ügyfél, addig a szerződés A00 osztályban marad. Így megszűnt az a gyakorlat, hogy az igazolás hiánya miatt 90 nap után M04 osztályba sorolták az ügyfelet.

A bonus-malus besorolás megfigyelési időszaka (amelyben a biztosító a káreseményeket figyeli, és ez alapján besorolja az ügyfelet) korábban az év közepétől a következő év közepéig tartott. Ez úgy változik, hogy múlt év közepétől ez év végéig tart a jövő évre vonatkozó magfigyelési időszak, majd ezt követően a naptári évek egyúttal besorolási (megfigyelési) időszakok is lesznek.

A kárrendezési eljárás időtartamára vonatkozóan új szabály, hogy a biztosító köteles a kártérítési igény benyújtásától számított három hónapon belül a károsultnak kellően megindokolt kártérítési javaslatot tenni azokban az esetekben, amelyekben a felelősség nem vitás, és a kárt összegszerűen megállapította. Ezen időszakon belül indoklással ellátott választ kell adni a kárigényben foglalt egyes követelésekre a biztosítónak azokban az esetekben, amikor a felelősséget nem ismeri el, vagy az nem egyértelmű, vagy a teljes kárt összegszerűen nem állapította meg.

Az új kgfb szerződés érvényességének feltételévé válik, hogy év végi átkötéskor az üzembentartó bemutassa a megelőző biztosítási időszakra vonatkozó díjfizetések bizonylatait, vagy a fedezetet nyújtó biztosító díjfizetési igazolását. Tehát a díjfizetés igazolásának, illetve az elmaradt díj megfizetésének hiányában érvényes (új) szerződés nem köthető.

Szintén új szabály, hogy a kártalanítási számla kezelője az ismeretlen gépjárművel a károsult gépjárműben okozott kárt megtéríti, ha az ismeretlen gépjárművel okozott baleset halállal vagy súlyos személyi sérüléssel járt.

Sokan fordulnak on-line alkuszokhoz

Továbbra is igaz az a megállapítás, hogy a tarifák bonyolultsága és a kedvezmények nagy száma miatt a meghirdetett táblázatokból, magyarázatokból csak fáradságos munkával lehet kiszámítani és összehasonlítani a konkrét díjakat. Ezért továbbra is előnyt élveznek majd az on-line alkuszok.

Egy évvel ezelőtt mintegy négyszázezren váltottak biztosítót a kgfb kampányban, minden harmadik személy on-line alkuszon keresztül intézte az adminisztrációt. Az OTP Garancia ötszázezerre becsüli az idei kampány időszak alatt biztosítót váltók számát, de ez a biztosító úgy véli, hogy az internetes alkuszokon keresztül váltók aránya nem fog nőni. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) négy-hatszázezerre teszi a biztosítót váltók számát, és változatlannak tartja azt, hogy a kötelező biztosítás több mint felét az on-line alkuszok kötik.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.