<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Az év hátralévő részében kezdik el költeni a paksi beruházásra szánt kölcsönt.

Bár tavasszal arról volt szó, hogy heteken belül elkezdi költeni a paksi atomerőmű bővítésére igényelt orosz hitelt a magyar állam, a mai napig nem történt lehívás. Ennek okát az általunk megkérdezett kormányzati szakemberek a számlaigazolási mechanizmussal magyarázták: az ellenőrzésben részt vevő szervezetek aprólékosan vizsgálnak át minden benyújtott dokumentumot, s mivel több irodának is van dolga ezekkel a papírokkal, a jóváhagyási folyamat értelemszerűen lassabban halad. Ráadásul nyáron amúgy is fékezett üzemmódban működtek ezek a szervezetek.

Vladimir Putyin és Orbán Viktor a judó világbajnokságon. Paksról is beszélhettek. 

Az ősszel azonban várhatóan felpörögnek az események. Az e heti Kormányinfón megkérdeztük erről Lázár Jánost. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az év hátralévő részében bizonyosan sor kerül az orosz hitel aktuális részének lehívására. Azt is elmondta, hogy idén több száz millió eurónyi számlát kell kiegyenlíteni a projekt előkészítésére. (Az erőmű építése leghamarabb jövőre indulhat el, két éves csúszással, amit a brüsszeli egyeztetések elhúzódása okozott.)

Az idei költségvetésben mintegy 90 milliárd forint szerepel a beruházás költségeire. Ehhez jön hozzá további 200 millió euró (több mint 60 milliárd forint), ami menet közben derült ki. A pótlólagos forrásigényről még március elején tájékoztatta Lázár a nemzetgazdasági minisztert, Varga Mihályt.

Azt még mindig nem döntötte el a kormány, hogy kitart-e az orosz hitel mellett, vagy az annak rögzítéséről szóló szerződés óta eltelt időben kedvezőbbé váló hitelpiacon szétnézve inkább más megoldást keres. Az oroszok hitele 4,5-5 százalékos kamattal ketyeg, miközben a magyar állampapírokért adott esetben már kamatot sem kell fizetni. Tény ugyanakkor, hogy az orosz hitel kiváltásához 10 milliárd eurós volumenű, 30 éves futamidejű ajánlatot kellene találni a piacon, ami nem könnyű.

Vagyis a teljes kiváltás vélhetően nincs napirenden, de az egyes hitelrészleteké nem kizárt. A piaci lehetőségeket folyamatosan monitorozza az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Mellettük egy nagy nemzetközi tanácsadó cég segítségét is igénybe veszi a kormány. Lázár tájékoztatása szerint negyedévente kapnak tájékoztatást a pénzpiaci helyzetről és a lehetőségekről. A gazdasági kabinet több elemzést is kapott már ilyen témában. A miniszter szerint azonban ennek majd az beruházás konkrét elindulásakor lesz jelentősége.

Megtudtuk továbbá, hogy a nemzetközi cég mandátuma arra is kiterjed, hogy figyelje, mások bocsátanak-e ki a miénkhez hasonló futamidejű és feltételű hitel kiváltására szolgáló kötvényt. Lázár megjegyzése szerint a térségünkből egyedül a románok léptek piacra ilyen konstrukcióval (olyan kibocsátásnak azonban nem találtuk nyomát, ami a magyar kondícióknak felelne meg).

A számunkra kedvező megoldás azonban eddig nem bukkant fel. Mint jeleztük, az egyes hitelrészletek kiváltása azonban csőben van. A nemzetgazdasági tárcánál folytatott egyeztetések eredményeképpen az ÁKK-nak az adott részlet teljesítésekor kell megvizsgálnia a legoptimálisabb feltételeket. Az sem biztos, hogy hitelkiváltásra lesz szükség - derült ki Lázár szavaiból. Egy-kétszáz millió eurós tételeket akár a költségvetés is elbírhat, van olyan kedvező helyzetben a kincstár. A megállapodás értelmében ugyanis a hitelrészlet lehívását követő 60 napon belül azonnali visszatörlesztési lehetősége van az államnak, mégpedig költség nélkül.

mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.