TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. július 27. 11:10

1,5 éve indult és már 8,5 milliárd forintért szerzett be a Magyar Nemzeti Bank műkincseket az Értéktár Program keretein belül - mondta Gerhardt Ferenc, a jegybank Értéktár Programjának vezetője.

A műkincs-vásárlások a Magyar Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalás címén nem tipikusan jegybanki feladatként, hanem a magyar állam részeként magára vállalt kötelezettségek egyik eleme - mondta Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke. A program elsődleges célja, hogy a történelem viharaiban külföldi kézre került magyar műveket hazahozzák, közgyűjteményként bemutatni, és az utóbbi évszázad legnagyobb összegű műkincs-beszerzését szeretnék támogatni. A program során az alelnök tájékoztatása szerint az eladni szándékozott műveket először értékbecslés alá vetik, művészettörténeti szempontból megvizsgálják, és csak ezt követően dönt a jegybank a megvételről a pénzügyi határokon belül mozogva.

Ami az árakat illeti, az alelnök elmondása szerint azok a művek értékének és a piaci áraknak megfelelőek, amitől eltérni csak akkor lehet, ha olyan emocionális érték és tartalom kapcsolódik hozzá, melyet nehéz számszerűsíteni.

"Minden ellenkező vélekedés dacra ez nem szokatlan az európai központi bankok gyakorlatából. Egyebek mellett az angol, az osztrák, a holland, a német, a belga, a cseh, a török, a finn és a luxemburgi jegybank is jelentős gyűjteménnyel rendelkezik. Ez tehát nem a Magyar Nemzeti Bank hóbortja, ez a társadalmi felelősségvállalás része" - hangsúlyozta Gerhardt Ferenc.

A megvásárolt művek ismertetése során a jegybank alelnöke megerősítette: a Munkácsy-trilógia harmadik darabja, a Golgota megvétele is szándék. Ár szempontjából alapnak a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-festmény 5,7 millió dolláros árát tekintik. Ezzel kapcsolatban Gerhardt Ferenc egy újságírói kérdésre elmondta: ő írásban megtette ajánlatát a kép tulajdonosának, mely után kiderült egy addig nem ismert tény, miszerint a képnek van egy társtulajdonosa is, ami jogi szempontból megnehezíti egy kicsit a helyzetet.


A műkincs-gyűjtemény hamarosan két újabb darabbal gyarapodik majd, melyeknél a tranzakciók még nem zárultak le teljesen, de a megszerzés már biztos tény:
- Kövesi István festménygyűjteménye 115 darab festménnyel, amit 795 millió forintért vásárolt meg a jegybank,
- és Klaniczay Júlia és Galántai György: Artpool Művészetkutató Központ 1965-1991 közötti gyűjteménye, amiért 90 millió forintért szereztek meg.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója szerint új univerzumot teremt az Értéktár Program 30 milliárdos kerete, hiszen korábban a múzeumok éves szinten 100 milliós nagyságrendű összegből gazdálkodtak.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.