3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A jelenlegi árfolyamszint megfelelő ahhoz, hogy 2003-ban és 2004-ben a jegybank inflációs céljai teljesüljenek - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Auth Henrik kiemelte: az országban a beáramlott mintegy 1.200 milliárd forint összegű többletlikviditás nem okozott hitelezési buborékot a bankrendszerben, mivel az nem áramlott tartósan a hitelintézeti szektor eszközrendszerébe, kifejezetten az overnight betétekben kötötték le. Auth Henrik a magyarországi pénzügyi szektor állapotáról elmondta: a bankszektort 2002-ben stabil és jövedelmező tevékenység jellemezte. Ezzel együtt a vállalati szektor beruházási aktivitásával együtt lelassult a vállalatok külföldi hitelfelvétele, így a bankok nagymértékben a kis- és középvállalkozások felé fordultak.

A háttérben az áll, hogy a nagyvállalatoknak most már igen nehéz megfelelő áron hitelt kiközvetíteni, de hozzájárult az is, hogy javult a kis- és középvállalkozási szektor jövedelmezősége, a szektor növekvő keresletet mutat a hitelek iránt. Auth Henrik utalt arra, hogy a folyó fizetési mérleg finanszírozási szerkezete is változott a pénzügyi szektorok pozícióinak módosulása miatt. A működőtőke-beáramlás lelassult a vállalati szektor beruházási aktivitásával együtt. Ezzel párhuzamosan viszont megnőtt a portfólióbefektetések, ezen belül a külföldiek hosszú távú állampapír-vásárlásának aránya.

Auth Henrik kiemelte: hosszabb távon az államháztartás finanszírozási szükségletének mérséklődnie kell ahhoz, hogy az államadósság GDP-hez viszonyított aránya ne növekedjék tovább és ne emelkedjék a maaschtrichi 60 százalékos elvárás fölé.

Járai Zsigmond kérdésre válaszolva hozzátette: az államadósság GDP-hez viszonyított mértéke 2001-ben 52 százalék, 2002-ben 56 százalék volt, 2003-ban pedig 57 százalékot ér el. A működőtőke-beruházások arányának mérséklődése sok tényező együttes következménye, részben a világgazdaság tendenciáiból vezethető vissza, részben pedig abból, hogy jelenleg a külföldiek a portfólióbefektetéseket részesítik előnyben.

Auth Henrik kiemelte: a bankok háztartási hitelezése 2002-ben 70 százalékkal nőtt, a lakáscélú, jelzálog típusú hitelek pedig kiugró mértékben, 165 százalékkal bővültek tavaly. Az alelnök szerint a rendkívüli hitelbővülés nem okozott nagymértékű ingatlanár-emelkedést, mivel egyidejűleg a lakáspiac is megélénkült. Hozzátette, hogy a hitelek magas fedezeti arányát tekintve a kockázat nem magas.

Pedro Soldes-nak, az Európai Unió pénzügyi biztosának minapi kijelentésére Járai Zsigmond elmondta: a Magyar Nemzeti Bank szerint az Európai Unió pénzügyi rendszerébe az ERM-II-be való belépés egy szűk árfolyamsávval megnehezítené a gazdaságpolitika mozgásterét. Ez azt jelentené, hogy nagyobb felelősséget róna a költségvetésre és a bérpolitikára. Nem tudjuk, hogy ez lesz-e a tényleges elképzelés, ugyanis ez nem része a maastrichi kritériumrendszernek - hangoztatta Járai Zsigmond. Az MNB elnöke aláhúzta: ha mégis ilyen árfolyamsávot írnának elő, az jelentősen leszűkítené a manőverezési lehetőségeket.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.