2007. október 3. 07:09

Dinamikusan nőtt az állam bevétele a jövedéki adókból, a VPOP szerint ebből az adónemből a költségvetési előirányzathoz képest több tízmilliárdos plusszal zárnak majd, számol be a Világgazdaság.

Csaknem 800 milliárd forint bevételt könyvelt el augusztus végéig a vám- és pénzügyőrség, durván 60 milliárddal többet, mint egy évvel ezelőtt. A pluszbevétel zömét - immár nem meglepetésként - a jövedéki adók adták; főként az üzemanyag-forgalom dinamikus növekedésének köszönhetően gyarapodott a kassza, írja a Világgazdaság.

Az év első hét hónapjában – a tavalyihoz viszonyítva – a benzin szabad forgalma 2,5, a gázolajé hat százalékkal nőtt. Mindebben továbbra is szerepet játszanak a vámszerveknek az illegális forgalmazás ellen hozott intézkedései.

Az eredményes határkontrollnak köszönhetően a cigaretta legális forgalma is tovább bővült. Az első nyolc hónapban az iparági adatok szerint a hazai kiskereskedelmi eladások 9,7 százalékkal gyarapodtak az egy évvel korábbi adatokhoz képest, áll a Világgazdaságban.

Az egyéb termékek után befizetett jövedéki adó kedvező alakulása pedig (csaknem 9 százalékos növekedést regisztráltak) nagyobbrészt a sörivóknak köszönhető, a sör szabad forgalma 5,27 százalékkal emelkedett.

A VPOP-nál arra számítanak, hogy a költségvetési előirányzathoz képest (743 milliárd forint) több tízmilliárdos plusszal zár a jövedéki adók sora, írja a Világgazdaság.