2007. október 26. 07:04

A Reuters októberi elemzői felmérése szerint ugyanakkora annak az esélye, hogy hétfőn ismét kamatot csökkent az MNB, mint annak, hogy változatlanul hagyja. Az elemzők a kamatemelési ciklus egy évvel ezelőtti lezárulása óta nem voltak olyan megosztottak a kamatdöntést illetően, mint most. Az előrejelzések tovább emelkedtek az infláció szintjére, és tovább csökkentek a gazdasági növekedés ütemére vonatkozóan, írja a Világgazdaság.

A legtöbb elemző a hét elején még 25 bázispontos vágásra számított az infláció esése és az erős forint miatt. Azóta az inflációt és a külső piaci környezetet övező bizonytalanságok felerősödtek, és már többen gondolják úgy, hogy tartja a 7,5 százalékos kamatot az MNB. A magas olaj- és élelmiszerárak, valamint a jövő évi bértárgyalások elhúzódása indokolnák az óvatosságot a kamatvágás ügyében.

Tardos Gergely, az OTP Alapkezelő elemzője szerint szerencsés lenne a kamatdöntéssel megvárni a novemberben megjelenő inflációs jelentést, amelynek tükrében hitelesebben lehetne megindokolni egy kamatcsökkentést, feltéve, hogy kedvezőek a kilátások.

A Reuters által megkérdezett 27 szakértőből a jelenlegi kamatszint megtartását 14, negyed százalékpontos csökkentését 12 várja, míg egy az 50 bázispontos kamatcsökkentés mellett tette le a voksát. A kamatdöntés mellett a folyó fizetési mérleg hiányára vonatkozó prognózisok is romlottak: 2007-re 600 millió euróval, 5,1 milliárdra, 2008-ra félmilliárd euróval, 4,8 milliárdra.

A kamatcsökkentés esélyét az növeli, hogy a jövő héten határoz alapkamatáról a Fed is, itt a gazdaság gyenge kilátásai miatt a piac egy újabb kamatvágást árazott be; 50 százalékos esélyt lát egy agresszív, fél százalékpontos csökkentésre, amely már jelenleg is támogatja a feltörekvő országok devizáit, enyhítve a magas kőolaj- és élelmiszerárak miatt fellépő inflációs nyomást, írja a Világgazdaság.

Vannak érvek mindkét oldalon, de a tanácson belül többeknél nagy a vágás melletti elkötelezettség - mondta el a Napi Gazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Jóllehet a múlt héten közzétett augusztusi béradatok valóban kedvezők voltak, ám egy havi adatból kockázatos bármilyen következtetést levonni. A jegybank novemberi inflációs jelentését mindenesetre érdemes lenne megvárni a vágással - véli Kondrát -, mivel valószínű, hogy a májusi 3,6 százalékos 2008-as inflációs előrejelzést - amelyet augusztusban 4,5 százalékra változtattak - novemberben tovább kell növelni, véli Kondrát Zsolt, az MKB elemzője.

A pesszimista forgatókönyvek ellenére azonban nem elképzelhetetlen, hogy a külkereskedelmi mérlegre, az idei költségvetési hiány javulására, a magyar gazdaság szempontjából lényegében nyugodtnak tűnő nemzetközi környezetre és az alacsony bérinflációra hivatkozva mégis a csökkentés mellett döntenek hétfőn a tanácstagok, írja a Napi Gazdaság. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.