TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. április 7. 11:49

A szerb központi bank - a szakértők várakozásának megfelelően - 25 bázisponttal 12,50 százalékra emelte az irányadó kamatot csütörtökön.

A bank a múlt hónapban is 25 bázisponttal emelte a kamatot. Februárban szinten tartotta, amivel akkor megszakadt a tavaly augusztus óta tartó kamatemelési sorozat. Azóta - a mostanival együtt - nyolc alkalommal emelt kamatot a szerb központi bank.

Az elmúlt időszakban végrehajtott kamatemelések oka elsősorban a növekvő infláció volt.

Tavaly az infláció 10,3 százalék volt Szerbiában, meghaladta a bank akkori 4-8 százalék közötti inflációs célsávját, elsősorban a szokásosnál jóval gyengébb termés okozta élelmiszer áremelkedés miatt.  Az idén februárban az éves fogyasztói áremelkedés 12,6 százalék volt a januári 11,2 százalék, és a decemberi 10,3 százalék után.

A bank csütörtökön azt közölte, hogy inflációs nyomást okoz a mezőgazdasági termékek áremelkedése és a nyersolaj drágulása.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.