2011. április 7. 11:49

A szerb központi bank - a szakértők várakozásának megfelelően - 25 bázisponttal 12,50 százalékra emelte az irányadó kamatot csütörtökön.

A bank a múlt hónapban is 25 bázisponttal emelte a kamatot. Februárban szinten tartotta, amivel akkor megszakadt a tavaly augusztus óta tartó kamatemelési sorozat. Azóta - a mostanival együtt - nyolc alkalommal emelt kamatot a szerb központi bank.

Az elmúlt időszakban végrehajtott kamatemelések oka elsősorban a növekvő infláció volt.

Tavaly az infláció 10,3 százalék volt Szerbiában, meghaladta a bank akkori 4-8 százalék közötti inflációs célsávját, elsősorban a szokásosnál jóval gyengébb termés okozta élelmiszer áremelkedés miatt.  Az idén februárban az éves fogyasztói áremelkedés 12,6 százalék volt a januári 11,2 százalék, és a decemberi 10,3 százalék után.

A bank csütörtökön azt közölte, hogy inflációs nyomást okoz a mezőgazdasági termékek áremelkedése és a nyersolaj drágulása.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.