2010. november 23. 11:14

Komoly piaci hatásokról számoltak be londoni felzárkózó piaci elemzők a Dél-Korea ellen végrehajtott keddi észak-koreai tüzérségi támadás után. Mint kiemelik, a piacokat most már aggasztja a kockázat, hogy a két Korea közötti fegyveres incidensek gyakoribbá és súlyosabbá válnak.

A keddi támadás után meredeken emelkedett a dél-koreai államadósság-kockázat árazása a londoni kereskedésben.

A CMA DataVision szerint a dél-koreai szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása 100 bázispont közelébe emelkedett a keddi londoni kereskedésben a 86,6 bázispontos előző zárás után.

A globális irányadó mércének tekintett amerikai CDS-árazás a keddi londoni forgalomban 42,2 bázispont volt.

Forrás: Reuters

A CMA DataVision számítási modellje szerint a jelenlegi dél-koreai CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 8,3 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Dél-Korea nem fizetővé válását ötévi távlatban. Ugyanez a valószínűségszámítási modell az Egyesült Államok esetében mindössze 3,6 százalékos halmozott kockázattal jósolja a törlesztési leállást hasonló időtávon a jelenlegi amerikai CDS-díjszabások alapján.

Az RBC Capital Markets keddi kommentárjában kiemeli, hogy a korábbi incidensekhez képest most a devizapiaci reakció is igen meredek volt. A cég kimutatása szerint a tüzérségi támadás után a dél-koreai von határidős piacán erőteljes eladási hullám indult, és a dél-koreai fizetőeszköz árfolyama egyhavi határidős teljesítésre pillanatok alatt 1140-ről 1180-ra szökött fel a dollárral szemben, jóllehet később 1160-ig visszasüllyedt.

A ház felidézte, hogy amikor májusban - dél-koreai feltételezés szerint északi torpedótámadás miatt - elsüllyedt a dél-koreai haditengerészet Cshonan nevű korvettje, legalábbis kezdetben a piaci hatás csekély volt.

Miután a keddi incidens ilyen hamar követte a Cshonan elsüllyesztését, aggodalmak merülnek fel a piacon aziránt, hogy ezek a támadások esetleg mind gyakoribbá és súlyosabbá válhatnak, azzal párhuzamosan, ahogy növekszik a bizonytalanság az észak-koreai rezsimen belül várható vezetőváltással kapcsolatban - fejtegették kedden az RBC Capital Markets elemzői.

A ház közölte ugyanakkor, hogy fenntartja összességében kedvező középtávú dél-koreai devizapiaci előrejelzését. Ebben a cég folyamatosan figyelembe veszi az észak-koreai rezsimen belüli feszültségeket, de "viszonylag csekélynek tartja" annak kockázatát, hogy a helyzet súlyos katonai konfliktussá eszkalálódik Észak- és Dél-Korea között.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.