2p

Egyáltalán nem követi a gépjármű-állomány növekedését a casco biztosítások száma.

Mialatt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjbevétele 8,3 százalékkal nőtt az első 9 hónapban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a casco biztosítások csak 1 százalékos növekedést produkáltak. A kgfb piac értéke így 71,3 milliárdra nőtt, míg a casco 48,3-ra. Ez azt jelenti, hogy a 142 ezer új kötelezőhöz, ami értelemszerűen megegyezik a forgalomba helyezett új és használt gépkocsik számával, alig kötöttek casco biztosítást - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) legfrissebb adataiból.

A kgfb átlagárak egyébként alig emelkedtek. 2014 első kilenc hónapjában a kgfb átlagdíj 20 094 forint volt, egy évvel korábban 19 140 forint. Fontos azonban tudni, hogy ebben az átlagdíjban minden típusú gépjármű – vontató, tehergépjármű, busz stb. – díja szerepel, a személygépjárművek éves kgfb-átlagdíja jelenleg mindössze évi 13-14 ezer forint.

Lassan nő a biztosítási piac

A teljes biztosítási szektor az első háromnegyed évében 3,61 százalékkal, 640 milliárd forintra növekedett. Ehhez az életbiztosítási üzletág 335, míg a nem élet terület csaknem 305 milliárd forinttal járult hozzá.

A biztosítók piaci részesedése 2014 III. negyedévében
(Forrás: MABISZ)

A nem életbiztosítási terület 305 milliárd forint díjbevétellel, az egy évvel korábbihoz képest több mint 4 százalékos növekedést ért el az idei első háromnegyed évben. Ezen belül számottevő, 15 százalékos emelkedés mutatkozott az általános felelősségbiztosítások piacán: a díjbevételek 2,6 milliárd forinttal nőttek az elmúlt egy évben.

Az idei év első kilenc hónapjában az életbiztosítási szegmens csaknem 335 milliárd forintos összesített díjbevételt könyvelhetett el, 3,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A január elsejétől adókedvezménnyel támogatott egyéni és csoportos nyugdíjbiztosítások lassan és - az adókedvezmények hatásának köszönhetően - a várakozások szerint remélhetően tartósan emelkednek.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!