TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A gazdasági élet felgyorsult, és a vállalkozások piaci helytállásában a XXI. században egyre fontosabb szerepet játszanak a vagyon megfoghatatlan elemei. Olyan értékekről van szó, melyek elsősorban a szolgáltató szektorban jelentenek versenyelőnyt.

5. Összegzés

A számvitel csak a maga keretei között tud működni, nem tud kilépni a forintokból. A láthatatlan vagyonrészek egy részét valószínűleg sosem fogjuk tudni forintosítani (értékelni) mindamellett, hogy gazdasági hasznukat élvezzük a bevételi oldalon.
A lényeg/az a fontos, hogy vegyünk tudomást a láthatatlan vagyon létezéséről. És mindent - sőt elsősorban az eszmei vagyont - figyelembe véve menedzseljük a társaságot.

A számviteli szabályozás igyekszik követni az élet produkálta helyzeteket/gazdasági állapotokat. Célja, hogy a beszámolók mindig a lehető legmegfelelőbb, valósághű és megbízható információkkal lássák el a gazdasági élet szereplőit. Az élet azonban mindig egy lépéssel előnyben van, és ameddig nincsen rá mód, hogy a pontos kimutatások megkönnyítsék a menedzserek döntéseit, addig a vezetés és más szereplők (pl. befektetők) kénytelenek a megérzésükre hallgatni.

Egy vezető feladata a vállalkozás vagyonának fejlesztése (is). A vagyonnak vannak elemei, melyeket ma még nem mutatnak a beszámolók és a belső információs rendszerek. Az eszmei vagyontárgyakkal, mint a tudás, éppúgy kellene gazdálkodni, mintha azok dologi javak volnának. A leginkább jövedelmező, és a leggyorsabban növekvő vállalatok vezetői pedig ezt felismerték, és a társaság teljes vagyonát menedzselik.

Felhasznált irodalom

2000. évi C. törvény a számvitelről
IASCF (2003): Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, Magyar Számvitel
Fejlesztéséért Alapítvány, Budapest
Sveiby K.E. (2001a): Szervezetek új gazdagsága: a menedzselt tudás, KJK-Kerszöv,
Budapest
Sveiby K. E. (2001b): The "Invisible" Balance Sheet,
www.sveiby.com/articles/InvisibleBalance.html

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.