<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Leállt az EU-ban a gazdasági válságból való kilábalás folyamata, az európai gazdaság stagnálására kell felkészülni - állapította meg csütörtökön közzétett átfogó előrejelzésében az Európai Bizottság.

A jelentés szerint a rohamosan csökkenő bizalom hatással van a beruházásokra és a fogyasztásra egyaránt. A globális növekedés gyengülése visszafogja az EU exportját, a sürgős fiskális konszolidáció pedig ránehezedik a belső keresletre.

A következő év nagy részében az EU GDP-je stagnálni fog, az egész 2012-es esztendőre nézve összességében fél százalékos növekedés prognosztizálható az unió legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézményének szakértői szerint. 2013-ban már ismét lassú, 1,5 százalékos  növekedés várható.

A munkaerőpiacon sem várható egyelőre valódi javulás, a munkanélküliség a jelenlegi 9 és fél százalék körüli szinten marad - olvasható a jelentésben. Az infláció az elkövetkező időszakban a jelek szerint 2 százalék alatt marad. A fiskális konszolidációnak betudhatóan 2013-ra - ha a gazdaságpolitika irányvonala nem változik meg - a költségvetési deficit átlagos szintje már nem sokkal fogja meghaladni a GDP-hez mért 3 százalékot.

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke kijelentette: "Európában megállt a növekedés, és fennáll egy újabb recesszió kockázata". Megállapította, hogy néhány uniós tagállamban ugyan növekszik az álláslehetőségek száma, az EU-ban összességében nem várható a munkanélküliségi helyzet valódi javulása.

Rehn szerint a növekedés és munkahelyteremtés előfeltétele az lenne, hogy álljon helyre a pénzügyek, a pénzügyi rendszer fenntarthatóságába vetett bizalom, valamint hogy gyorsuljanak fel a növekedésösztönző reformok.

Az Európai Bizottság előrejelzései valamelyes eltérést mutatnak a 27 EU-tagország, illetve a 17 euróövezeti állam várható kilátásait illetően. Konkrétan: a 2012-es növekedést az EU-n belül 0,6, az eurózónában pedig 0,5 százalékra teszik, a 2013-ra várható adatok tekintetében pedig ez a különbség még valamelyest növekszik is: a 27-ek esetében 1,5 százalékos, a 17 tagú eurózónában 1,3 százalékos GDP-növekedést vár Brüsszel.

A büdzsé várható deficitjét illetően ezzel ellentétes az alaphelyzet, vagyis az eurózónán belüli országok állnak valamivel jobban, mint a 27-ek. A közös fizetőeszköz övezetében idén várhatóan 4,1 százalékos lesz a költségvetési hiány, és ez jövőre 3,4 százalékra mérséklődhet. Uniós szinten ugyanakkor a 2011-es 4,7 százalékos hiányt 2012-ben 3,9 százalékos deficit követheti.

Ami a felhalmozott államadósságnak a GDP-hez viszonyított arányát illeti, ez a 27 EU-ország szintjén 2012-ben és 2013-ban is mintegy 85 százalékot fog mutatni. Az euróövezetben némi emelkedésnek betudhatóan ennél magasabb szint, mintegy 90 százalék várható.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.