2p

A német pénzügyminiszter várhatóan kedden, az uniós pénzügyminiszterek ülésén jelenti majd be, hogy mi lesz a birtokukba jutott adatok sorsa, átadják-e az érintett országok hatóságainak - mondta az MTI-nek Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője. A lista önmagában ugyanakkor nem jelent bűnösséget, ráadásul a titkosszolgálati eszközök bírósági procedúrát sejtetnek.

Az APEH még múlt csütörtökön felvette a kapcsolatot a német adóhatósággal. A szóvivő szerint egyelőre nem tudni, hogy a pénzüket a liechtensteini adóparadicsomba utalók között van-e magyar polgár.

Úgy vélekedett: ha így is lenne, nem biztos, hogy az illető adót csalt, hogy ez kiderüljön, feltehetően vagyonosodási vizsgálatot végeznének. Az esetleges érintetteknek nem kell tartaniuk attól, hogy nevük nyilvánosságra kerül, mert a megismert adatok adótitkot képeznének - mondta a szóvivő.

Ha az APEH megkapja a listát és van magyar érintett, tisztázni kell azt is, hogy a magyar bíróságon megállná-e a helyét egy olyan eljárás, amelynek során nem legálisan jutottak hozzá az adatokhoz - tette hozzá.

Az ügy előzménye, hogy a német titkosszolgálat (BND) sajtóhírek szerint tavaly ötmillió euróért adatokat vásárolt meg egy liechtensteini informátortól. A megvett "papírok" között a hírek szerint számlakivonatok, értesítések és egyéb hivatalos bankdokumentumok vannak, továbbá egy DVD, mintegy 1600 személy nevével, akik felerészt németek, felerészt külföldiek.

Az érintettek az adatok szerint több százmillió eurót helyeztek el több liechtensteini bankban és számos hercegségi alapítvány számláján, s felmerül velük szemben az adócsalás gyanúja. A botrány az idén februárban robbant ki, amikor lemondott a német posta elnöke, s kiderült, a BND által megszerzett számlaadatok alapján indult nyomozás ellene. Az adóhatóságok vizsgálat indítottak további adócsalással gyanúsított prominens személyek ellen is.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!