2008. március 4. 03:59

A német pénzügyminiszter várhatóan kedden, az uniós pénzügyminiszterek ülésén jelenti majd be, hogy mi lesz a birtokukba jutott adatok sorsa, átadják-e az érintett országok hatóságainak - mondta az MTI-nek Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője. A lista önmagában ugyanakkor nem jelent bűnösséget, ráadásul a titkosszolgálati eszközök bírósági procedúrát sejtetnek.

Az APEH még múlt csütörtökön felvette a kapcsolatot a német adóhatósággal. A szóvivő szerint egyelőre nem tudni, hogy a pénzüket a liechtensteini adóparadicsomba utalók között van-e magyar polgár.

Úgy vélekedett: ha így is lenne, nem biztos, hogy az illető adót csalt, hogy ez kiderüljön, feltehetően vagyonosodási vizsgálatot végeznének. Az esetleges érintetteknek nem kell tartaniuk attól, hogy nevük nyilvánosságra kerül, mert a megismert adatok adótitkot képeznének - mondta a szóvivő.

Ha az APEH megkapja a listát és van magyar érintett, tisztázni kell azt is, hogy a magyar bíróságon megállná-e a helyét egy olyan eljárás, amelynek során nem legálisan jutottak hozzá az adatokhoz - tette hozzá.

Az ügy előzménye, hogy a német titkosszolgálat (BND) sajtóhírek szerint tavaly ötmillió euróért adatokat vásárolt meg egy liechtensteini informátortól. A megvett "papírok" között a hírek szerint számlakivonatok, értesítések és egyéb hivatalos bankdokumentumok vannak, továbbá egy DVD, mintegy 1600 személy nevével, akik felerészt németek, felerészt külföldiek.

Az érintettek az adatok szerint több százmillió eurót helyeztek el több liechtensteini bankban és számos hercegségi alapítvány számláján, s felmerül velük szemben az adócsalás gyanúja. A botrány az idén februárban robbant ki, amikor lemondott a német posta elnöke, s kiderült, a BND által megszerzett számlaadatok alapján indult nyomozás ellene. Az adóhatóságok vizsgálat indítottak további adócsalással gyanúsított prominens személyek ellen is.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.