2007. október 8. 06:49

Az Enterprise Investors (EI), Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb magántőke-befektetési csoportja 50-75 millió eurót invesztálna Magyarországon, és a tervek szerint 2008 első felében lezárul legalább egy tranzakció – nyilatkozta a Világgazdaságnak Tüske Tamás, a társaság most kinevezett magyarországi képviselője.

A Magyarországon vizsgált vállalatok négy fő területen tevékenykednek: ezek a fogyasztási cikkek és kiskereskedelem, a gyógyszeripar, valamint az ipari termékek és szolgáltatások. Ami a befektetési időtávot illeti: az EI Magyarországon is 3–6 éves periódussal számol hazánkban a befektetni kívánt összegre vonatkozóan.

A megjelölt összeghatár ugyanakkor csak iránymutatást jelent, ha akad olyan, jó kilátásokkal bíró célpont, amely jelentősebb mértékű invesztíciót igényel, nem zárkóznak el nagyobb befektetéstől sem. A potenciális befektetési célpontokkal szemben ugyanakkor itthon is fontos elvárás, hogy kedvezőek legyenek a profitnövekedési kilátásai, és a cég menedzsmentje a maga szakterületén komoly tapasztalatokkal rendelkezzen.

Az EI hat alapjának eszközértéke eléri az 1,6 milliárd eurót, a teljes befektetett tőke nagysága pedig az 1,2 milliárdot. A csoport összesen 104 befektetést hajtott végre, ebből 90-et értékesítettek. Figyelemre méltó, hogy az összes értékesítés alapján számolt, átlagos megtérülési szorzó a költségek hozzávetőlegesen két és félszeresére tehető a társaságnál, írja a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.