2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a Magyar Bankszövetségnek, hogy a devizahitelesek esetében rögzítsék a frank árfolyamát 160 forinton, az euró árfolyamát pedig 250 forinton - jelentette szerdán a Reuters hírügynökség. A beszámoló megjelenése után a forint kéthavi mélypontra gyengült.

A kormány azt is el kívánja érni, hogy a bankok 2013-ban és 2014-ben is fizessenek különadót. Ennek mértéke a jelenlegi különadó 50 százaléka volna.

A miniszteri levélből az is kiderül, hogy a kormány szigorú feltételekhez kötné a kilakoltatási és árverezési moratórium feloldását.

A Reuters beszámolójának megjelenése után az eurót 269,70 forinton jegyezték, a forint így nyolcheti mélypontra gyengült. A hír megjelenése előtt 268,60 forint körül volt egy euró a nemzetközi devizapiacon.

Szerdán a Népszabadság azt írta, hogy a kormány múlt pénteken újabb elemekkel kiegészített, számos ponton átdolgozott koncepciót küldött a lakáshitelesek megsegítéséről a bankoknak, a Magyar Bankszövetségben pedig kedden úgy döntöttek, hogy ebben a formában nem írják alá a megállapodást.

A bankok elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány az eredetileg tervezett 2012 helyett további két évig kivetné a pénzintézeti különadót, a lakáshitelezésre, valamint a kis- és közepes vállalakozások finanszírozására fordított összeget pedig nem a bankadó néven is ismert különadóból, hanem az adó alapjából vonhatnák le. A bankok azt is rossz néven vették, hogy a kormány az eredetileg tervezett 190 forintos szint helyett 160 forinton maximálná a svájci frank árfolyamát a törlesztőrészletek kiszámításakor - írta a Népszabadság.

Hétfőn civil szervezetek és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyeztetése után derült ki, hogy a svájci frank alapú hitelek esetében a törlesztő részletek árfolyamának 160 forint/svájci frankban való rögzítéséről is gondolkodnak a tárcánál. Erről Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetségének elnöke tájékoztatta a sajtót.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!