<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az idei felvételiben több népszerű szak ponthatára is rendkívül magas volt. Az ezeken a szakokon végzettek azonban nem feltétlenül fognak jól is keresni majd pályakezdőként.

Kedd este a felvi.hu-n kerültek nyilvánosságra a 2016 szeptemberében induló szakokra az egyetemi felvételi ponthatárok. A ponthatárok meghúzását befolyásolja a felvi.hu elmondása szerint, hogy hol mennyi szabad betölthető hallgatói hely van, arra mennyien és milyen eredménnyel pályáztak. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb lesz majd ott a ponthatár. A ponthatárok megszületése a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával történik.
 
A felsőoktatási intézmények ezen kívül dönthettek úgy is, hogy a jogszabályi előírásnál, azaz a 280 pontnál magasabban húzzák meg a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását elegendő felvételiző hiányában.
 
A teljes lista a ponthatárokról az alábbi linken érhető el.
 
Mennyi az annyi?
 
A szabályozás alapján idén a Károlyi Róbert Főiskola pénzügy és számvitel állami ösztöndíjas szakára volt a legnehezebb bekerülni, ide ugyanis a maximálisan megszerezhető pontszám volt a ponthatár, azaz 500 pont. Kirívóan nehéz volt még bejutni a Nyugat-Magyarországi Egyetem osztatlan biológia- és földrajztanár szakjára 485 ponttal, illetve ELTE biológia-fizika osztatlan tanárszakra 480 ponttal.
 
A top tíz legmagasabb ponthatárral rendelkező szakok között volt még a kommunikáció és médiatudomány, ahová a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 479 (a levelező szakra 482), míg a Debreceni Egyetemen 482 pontra volt szüksége a felvételizőknek a bejutáshoz.
 
466 ponttal lehetett bekerülni a Budapesti Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdász szakára és az ELTE nemzetközi gazdálkodás szakára. 464 pont volt a ponthatár az ELTE pszichológia képzésén. 460 pont kellett idén a Corvinus angol vagy magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakára való bejutáshoz.
 
Jogásznak menni sem volt egyszerű idén, ugyanis szintén 460 pontot kellett elérnie a felvételizőknek mind az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, mind a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogászképzésére.
 
Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az M1-nek elmondta, hogy felsőoktatási képzésekre idén, ahogyan korábbi cikkünkben is írtuk hat százalékkal (5516 fővel) többen jelentkeztek, és idén 2000 diákkal többet is tudtak felvenni, mint tavaly, így mintegy 74 ezren kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben. A jelentkezők között slágerszak volt a gazdálkodási és menedzsment képzés, amit 3879-en jelöltek meg első helyen.
 
Magasabb ponthatár, magasabb későbbi fizetés?
 
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2015. évi bér és kereset statisztikai adatai alapján kigyűjtöttük a legmagasabb ponthatárt megkövetelő szakokra bekerülők várható átlagos kezdő fizetését.
 
A pénzügy és számvitel szakot végzők nagy eséllyel tudnak elhelyezkedni a végzést követően pénzügyi ügyintézőként bruttó 268 forintért, számviteli ügyintézőként pedig 282 ezer forintot tudnak keresni az itt végzettek. Valamilyen pénzügyi és számviteli tevékenységet végző egység vezetőjeként 368 ezres fizetést is elérhetnek a kezdő munkavállalók, amely átlagosan 694 ezer forintra is felkúszhat. Könyvvizsgálóként, könyvelőként, könyvszakértőként 397 ezres kezdő fizetés is ütheti az itt végzettek markát, adótanácsadóként pedig 431 ezres bruttó havi kereset.
 
 
A többi, kiugróan magas pontszámot igénylő szakok az osztatlan tanárképzéshez kötődnek. Az NFSZ szerint a középiskolai tanárok 211 ezres bruttó havi fizetéstől kezdhetnek dolgozni, ami átlagosan 298 ezerig kúszhat fel. A Corvinus alkalmazott közgazdász és nemzetközi gazdálkodás szakjait elvégzők pedig elemző közgazdászként is el tudnak helyezkedni többek között havi bruttó 462 ezer forintért kezdetben.
 
A kommunikáció és médiatudomány képzéssel rendkívül széleskörű munkavállalási lehetőségek nyílnak meg, például az ezen a szakon végzettek újságíróként bruttó 217 ezret vihetnek haza havonta, PR szakértőként pedig 222 ezret.
 
A jogász szakokra bekerülők a pályájuk kezdetén jogászként, jogtanácsosként havi 300 ezres fizetést, ügyészként 234 ezres fizetést, bíróként 128 ezret, ügyvédként pedig 208 ezret kereshetnek majd, amely összegek később átlagosan 300 ezertől 600 ezerig is felkúszhatnak.
 
A másik slágerszakkal, a pszichológiával szerezhető diplomával az NFSZ adatai szerint kezdőként bruttó havi 196 ezer forintos keresettel lehet elkezdeni dolgozni, amely később elérheti átlagosan a 249 ezer forintot is.
 
mfor.hu