2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A belga és a francia kormány - valamint a tárgyalásokba szintén bekapcsolódó Luxemburg - képviselői megállapodtak vasárnap Brüsszelben arról a közös irányvonalról, amelynek jegyében államosítás révén kívánják rendezni a görög fizetési válság és az annak nyomán immár a határokon átcsapó eurós fizetési válság első jelentős nyugat-európai áldozatának számító Dexia bankház helyzetét.

Yves Leterme ügyvezető belga kormányfő hivatalának szűkszavú nyilatkozata nem bocsátkozott részletekbe, de annyit tudni lehet, hogy a Dexia vezetősége vasárnap délután összeült, és a hétfői tőzsdenyitás előtt mindenképpen elő akar állni valamilyen megoldási tervvel. A Dexiának hatalmas kintlevőségei vannak Görögországban, és miután ezek behajthatósága felettébb bizonytalanná vált, a bank részvényei meredeken zuhanni kezdtek, ezért fel is kellett függeszteni a velük való kereskedést.

Úgy hírlik, hogy a reménytelennek látszó aktívát átirányítják egy állami úton létrehozandó "rossz bankba", hogy ezáltal megvédjék magát a pénzintézetet - és betéteseinek érdekeit.

A Dexiának Franciaországban egyetlen lakossági fiókja sincs, ám a francia települési önkormányzatok legnagyobb hitelezőjének számít. A tervek értelmében a Dexia franciaországi üzletágát a francia állami kézben levő Caisse des Depots, valamint a francia postabank venné még. Belgiumban ugyanakkor sok száz Dexia bankfiók szolgálja a lakosságot. A belga üzletág államosítása már meglehetősen kockázatos lépésnek látszik: e művelet megvalósításának esetére a Moody's hitelminősítő már kilátásba helyezte Belgium Aa1-es osztályzatú szuverén adósságának leminősítését. Belgiumban ugyanis már így is az éves GDP 96 százaléka fölöttinek felel meg az államadósság.

A bankvezetés vasárnap délutáni tanácskozásának is hírek szerint ez a fő témája: úgy kell megoldást találni, hogy a belga állam ne vállalja túl magát. Egyes források tudni vélik, hogy a belga szövetségi kormány nem tartaná meg saját kezében az összes megszerzendő Dexia-részvényt, hanem azok egy részét továbbadná a tartományi kormányzatoknak.    

A Dexia törökországi leányvállalatát, a jól működő Denizbankot - a belgiumi és a franciaországi üzletág államosításával, vagyis lényegében adósságátvállalással járó terhek enyhítése érdekében - el akarják adni. Hírek szerint van is rá vevő, mégpedig az orosz Szberbank.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!