TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A belga és a francia kormány - valamint a tárgyalásokba szintén bekapcsolódó Luxemburg - képviselői megállapodtak vasárnap Brüsszelben arról a közös irányvonalról, amelynek jegyében államosítás révén kívánják rendezni a görög fizetési válság és az annak nyomán immár a határokon átcsapó eurós fizetési válság első jelentős nyugat-európai áldozatának számító Dexia bankház helyzetét.

Yves Leterme ügyvezető belga kormányfő hivatalának szűkszavú nyilatkozata nem bocsátkozott részletekbe, de annyit tudni lehet, hogy a Dexia vezetősége vasárnap délután összeült, és a hétfői tőzsdenyitás előtt mindenképpen elő akar állni valamilyen megoldási tervvel. A Dexiának hatalmas kintlevőségei vannak Görögországban, és miután ezek behajthatósága felettébb bizonytalanná vált, a bank részvényei meredeken zuhanni kezdtek, ezért fel is kellett függeszteni a velük való kereskedést.

Úgy hírlik, hogy a reménytelennek látszó aktívát átirányítják egy állami úton létrehozandó "rossz bankba", hogy ezáltal megvédjék magát a pénzintézetet - és betéteseinek érdekeit.

A Dexiának Franciaországban egyetlen lakossági fiókja sincs, ám a francia települési önkormányzatok legnagyobb hitelezőjének számít. A tervek értelmében a Dexia franciaországi üzletágát a francia állami kézben levő Caisse des Depots, valamint a francia postabank venné még. Belgiumban ugyanakkor sok száz Dexia bankfiók szolgálja a lakosságot. A belga üzletág államosítása már meglehetősen kockázatos lépésnek látszik: e művelet megvalósításának esetére a Moody's hitelminősítő már kilátásba helyezte Belgium Aa1-es osztályzatú szuverén adósságának leminősítését. Belgiumban ugyanis már így is az éves GDP 96 százaléka fölöttinek felel meg az államadósság.

A bankvezetés vasárnap délutáni tanácskozásának is hírek szerint ez a fő témája: úgy kell megoldást találni, hogy a belga állam ne vállalja túl magát. Egyes források tudni vélik, hogy a belga szövetségi kormány nem tartaná meg saját kezében az összes megszerzendő Dexia-részvényt, hanem azok egy részét továbbadná a tartományi kormányzatoknak.    

A Dexia törökországi leányvállalatát, a jól működő Denizbankot - a belgiumi és a franciaországi üzletág államosításával, vagyis lényegében adósságátvállalással járó terhek enyhítése érdekében - el akarják adni. Hírek szerint van is rá vevő, mégpedig az orosz Szberbank.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.