2007. augusztus 27. 16:01

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) négy tranzakciót bonyolított le az év első felében, amelynek eredményeként 220 millió forint privatizációs bevételt ért el - derül ki a júniusi privatizációs monitor adataiból.

A bevételből kétszázmillió forint a Malév eladásából származott. A 3,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű magyar nemzeti légitársaság közel 100 százaléknyi részvénycsomagját a Borisz Abramovics orosz üzletember érdekeltségébe tartozó, Magyarországon bejegyzett Airbridge Zrt. vette meg, átvállalva a légitársaság több mint 30 milliárd forint hitelét is.

Az nem derül ki, hogy az első félévben melyik volt az a három további tranzakció, aminek a zárása megtörtént.

A félév végén az ÁPV ZRt.-nél lévő 120 vállalatból 84 privatizálható állami vállalat volt, amiből huszonkettő 100 százalékban, és kettő többségi arányban tartós állami tulajdonban maradó cég. Június végén a tizenkét, kisebb hányadban tartós állami tulajdonban maradó cégből ötnél csak egy-egy darab aranyrészvény volt a privatizációs szervezetnél. Az ÁPV kezelésében lévő vagyon könyv szerinti értéke június végén 772,44 milliárd forint volt.

A privatizációs szervezet bevétele - pénzforgalmi személetben, bruttó elszámolásban - az év első felében elérte a 10,045 milliárd forintot, amiből 9,228 milliárd forint a kapott osztalék volt. Az összes kiadás ugyanakkor 18,86 milliárd forintot tett ki, més ebből a 9,228 milliárd forint osztalékbevételt a költségvetésbe fizette be az ÁPV. Az állam tulajdonosi felelőssége kapcsán a privatizációs szervezet további 5,384 milliárd forintot környezetvédelmi feladatokra fordított. A volt szovjet ingatlanok környezetvédelmi kárelhárításának költsége az első félévben elérte a 148 millió forintot.

A kiadások között a reorganizációs célú kifizetések 389 millió forintot jelentettek, és a privatizációs szervezet 1,376 milliárd forintot költött üzleti célú befektetésekre.

Az év eleji 82,304 milliárd forint privatizációs tartalékból a félév során 1,577 milliárd forintot használt fel az ÁPV. Ebből a legnagyobb tételt, 1,4 milliárd forintot a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásával kapcsolatos kifizetések jelentették.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.