TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Folytatódhat a gyors növekedés 2018-ban is a lakossági hitelkihelyezéseknél, bár az ütem elmaradhat a tavalyitól - írja pénteki számában a Világgazdaság.

A tavalyinál visszafogottabb ütemű, de mindenképpen két számjegyű növekedést várnak a lakossági hitelpiacon a bankok, miután számos tényező segíti a kihelyezések további emelkedését - derül ki a piaci szereplők nyilatkozataiból.

A CIB Bank a személyi kölcsönöknél 2018-ra 20 százalékos volumennövekedést vár a piacon, és ezt meghaladva kíván növekedni. A lakáspiacon a kereslet egyre nagyobb részét hitelből finanszírozzák a vevők. 2017-ben már megkezdődött az új lakások tömeges átadása, és 2018-ban ez tovább folytatódik: 10 százalékos növekedést tartanak reálisnak.

Hasonló irányú várakozásokat fogalmaztak meg a K&H Banknál is, ahol közölték: idén is kétszámjegyű növekedést várnak mind a lakáshitelek, mind pedig a személyi kölcsönök piacán. Az MKB Bank is tovább emelkedő hitelfolyósításokkal számol. 2018-ban és a következő években várakozásaik szerint csökken a növekedés dinamikája, de alapvetően pozitív folyamatokat várnak.

Az Erste Banknál várakozásai szerint is folytatódhat a lakáscélú hitelek piacának növekedése, ha nem is feltétlenül a tavalyi lendülettel, de a havi folyósítás üteme elérheti a válság előtti szintet. A fogyasztási célú hiteleknél a havi folyósítás már korábban meghaladta ezt, ám a szabad felhasználású jelzáloghitelek piacának pangása miatt a lakossági kölcsönök teljes piacán nem látszik túlfűtöttség - tették hozzá.

Az OTP Bank szerint 2018-ban az újonnan kihelyezett lakáshitelek piaca reálisan 25-30 százalékkal bővülhet, míg az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök területén 20 százalék körüli növekedés várható.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.