2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Az üzleti döntésekre számos külső és belső tényező hat. A jó üzleti döntéseknek azonban van két sarokpontja, ezek az üzleti folyamatok szakszerű ismerete, a másik pedig az üzlet ismerete.

Eszköz oldalon az aránytalanul optimista luxusfejlesztés, a jelentős jövedelem kivét, az aránytalanul előreszaladó készlet, gépkocsi beruházás, stb. lerontja az eredményt, megrontja a hatékonysági mutatókat, akadozóvá teszi az adófizetést valamint a szállító kiegyenlítését, s negatívvá teszi a nettó cash flow alakulását.

A legnehezebb gazdasági vezetői feladat lefogni a tulajdonos/ügyvezető kezét, megakadályozni a meg nem térülő költekezést, jövedelem kivétet.

A gyakorlati menedzsmentben többnyire a gazdasági igazgató dolga a tervezés levezénylése, és ha a munka célja valóban a vállalati fejlődési pálya tudatos folyamatként való megfogalmazása, ebben a menedzsment minden tagjának részt kell vennie és ki kell dolgoznia a megfelelő előfeltételezéseket, előirányzatokat és adatbázisokat. A terv, ha elkészült, megvalósulását mérni, értékelni kell. A terv nem maradhat egy, a napi tevékenységtől különálló, dolog, hanem éppen hogy a napi döntések, a napi munka és a közös kommunikáció egyik vezérfonala kell, hogy legyen.

A kontrolling elvű vezetési módszer lényege, hogy a gazdasági vezető bizonyos ellenőrző hatalommal, befolyással rendelkezhessen az egyes vezetők saját területükön végzett munkájára. A hatékony vezetés mindenképpen igényli a vezetők együttműködését, információ cseréjét, és az egyes vezetési területek ellenőrzöttségét, és valamilyen ráhatási lehetőség biztosítását.

Ha ez a ráhatási lehetőség nem adott a gazdasági igazgatásnak, és az az informális belső hierarchia alsó szintjére kerül, akkor a gazdasági kontroll megsemmisül, vagy véletlenszerűvé válik.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.