2007. október 16. 06:59

Optimista becslések szerint is több mint húszezer biztosítási ügynök maradhat munka nélkül jövő decemberben. Előrejelzések szerint ugyanis a jelenleg regisztrált negyvenezer ügynök legalább fele nem szerzi meg addig azt a végzettséget, amely egy uniós direktíva szerint alapfeltétele lesz tevékenysége folytatásának, írja a Világgazdaság.

A negyvenezer regisztrált ügynökből jelenleg 11 ezer teljesíti felsőfokú végzettség igazolásával a bent maradás kritériumát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a biztosításhoz is értenek – közölte Kovács István Tamás, a Biztosítási Oktatási Intézet (BOI) tanára. További 3500 azoknak a száma, akik már letették a biztosítási szakvizsgát, és ezt be is jelentették a pénzügyi felügyeletnél. Becslések szerint ennek kétszerese, akár háromszorosa is lehet azok száma, akiknek szintén megvan a biztosítási szakvizsgájuk, ám ezt még nem jelentették.

Húszezernél viszont így is többre becsülhető azok szegmense, akiknek jövő év végén megszűnik a jogviszonyuk, így kénytelenek lesznek ügyfélállományaikat is másra ruházni. A jövő évre várható tömeges ügyfélállomány-vándorlás pedig vélhetően az ügyfélpanaszok megszaporodását hozza majd magával.

Azokban az országokban, ahol már bevezettek hasonló rendszert, az ügynökök száma csökkent ugyan, a minőség viszont mindenhol javult. Utóbbi tendencia jól jönne Magyarországnak is, a közelmúltban ugyanis felerősödtek azok az ügynököket érintő vádak, melyek szerint jutalékorientáltságuk és felkészületlenségük egyre inkább a megfelelő ügyfél-tájékoztatás rovására megy, számol be a Világgazdaság.