2007. október 16. 06:59

Optimista becslések szerint is több mint húszezer biztosítási ügynök maradhat munka nélkül jövő decemberben. Előrejelzések szerint ugyanis a jelenleg regisztrált negyvenezer ügynök legalább fele nem szerzi meg addig azt a végzettséget, amely egy uniós direktíva szerint alapfeltétele lesz tevékenysége folytatásának, írja a Világgazdaság.

A negyvenezer regisztrált ügynökből jelenleg 11 ezer teljesíti felsőfokú végzettség igazolásával a bent maradás kritériumát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a biztosításhoz is értenek – közölte Kovács István Tamás, a Biztosítási Oktatási Intézet (BOI) tanára. További 3500 azoknak a száma, akik már letették a biztosítási szakvizsgát, és ezt be is jelentették a pénzügyi felügyeletnél. Becslések szerint ennek kétszerese, akár háromszorosa is lehet azok száma, akiknek szintén megvan a biztosítási szakvizsgájuk, ám ezt még nem jelentették.

Húszezernél viszont így is többre becsülhető azok szegmense, akiknek jövő év végén megszűnik a jogviszonyuk, így kénytelenek lesznek ügyfélállományaikat is másra ruházni. A jövő évre várható tömeges ügyfélállomány-vándorlás pedig vélhetően az ügyfélpanaszok megszaporodását hozza majd magával.

Azokban az országokban, ahol már bevezettek hasonló rendszert, az ügynökök száma csökkent ugyan, a minőség viszont mindenhol javult. Utóbbi tendencia jól jönne Magyarországnak is, a közelmúltban ugyanis felerősödtek azok az ügynököket érintő vádak, melyek szerint jutalékorientáltságuk és felkészületlenségük egyre inkább a megfelelő ügyfél-tájékoztatás rovására megy, számol be a Világgazdaság. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.