2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan halasztották az idei évre ingatlanaik eladását; az adóhatóság adatai szerint negyedével nõtt az elsõ három hónapban az ebbõl befolyt illetékbevétel az elõzõ év hasonló idõszakához képest. Most 23,6 milliárd forint folyt be ezen a jogcímen, ebbõl a háztartások 11 milliárd forintot fizettek be, számol be a Napi Gazdaság.

Persze nem véletlenül vártak néhány hónapot az eladással az érintettek: az idén jelentõs változás lépett hatályba az ingatlanok adásvételével kapcsolatban. Jóllehet megszûnt a cserét támogató lakásszerzési kedvezmény (vagyis az idén már nem lehet megúszni az adófizetést azzal, hogy a régi lakás árát egy újabb lakás megvásárlására fordítjuk), adót azonban csak az öt évnél fiatalabb szerzemény eladása után kell fizetni.

Eddig legalább 15 évig kellett tartani a megvásárolt ingatlant, hogy jövedelemadó-fizetés kötelezettsége nélkül el lehessen adni. Ha valaki nem bírta kivárni a 15 évet, annak meg kellett fizetnie a 25 százalékos jövedelemadót - az illetékadatok alapján az eladók tehát inkább kivártak.

Az MDF által haláladónak keresztelt, az idén ötödszörre eltörölni javasolt öröklési illetékbõl az elsõ negyedévben 1,65 milliárd forintot fizettek be a háztartások, ajándékozási illeték címén pedig 495 millió forint folyt be, ebbõl a háztartások 478 milliót fizettek. Az ingatlanátruházás után a második legnagyobb illetékfizetési tétel egyébként a gépjármû-átruházás illetéke, ami az elsõ negyedévben 5,7 milliárd forintot tett ki, számol be a Napi Gazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!