<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Sokan halasztották az idei évre ingatlanaik eladását; az adóhatóság adatai szerint negyedével nõtt az elsõ három hónapban az ebbõl befolyt illetékbevétel az elõzõ év hasonló idõszakához képest. Most 23,6 milliárd forint folyt be ezen a jogcímen, ebbõl a háztartások 11 milliárd forintot fizettek be, számol be a Napi Gazdaság.

Persze nem véletlenül vártak néhány hónapot az eladással az érintettek: az idén jelentõs változás lépett hatályba az ingatlanok adásvételével kapcsolatban. Jóllehet megszûnt a cserét támogató lakásszerzési kedvezmény (vagyis az idén már nem lehet megúszni az adófizetést azzal, hogy a régi lakás árát egy újabb lakás megvásárlására fordítjuk), adót azonban csak az öt évnél fiatalabb szerzemény eladása után kell fizetni.

Eddig legalább 15 évig kellett tartani a megvásárolt ingatlant, hogy jövedelemadó-fizetés kötelezettsége nélkül el lehessen adni. Ha valaki nem bírta kivárni a 15 évet, annak meg kellett fizetnie a 25 százalékos jövedelemadót - az illetékadatok alapján az eladók tehát inkább kivártak.

Az MDF által haláladónak keresztelt, az idén ötödszörre eltörölni javasolt öröklési illetékbõl az elsõ negyedévben 1,65 milliárd forintot fizettek be a háztartások, ajándékozási illeték címén pedig 495 millió forint folyt be, ebbõl a háztartások 478 milliót fizettek. Az ingatlanátruházás után a második legnagyobb illetékfizetési tétel egyébként a gépjármû-átruházás illetéke, ami az elsõ negyedévben 5,7 milliárd forintot tett ki, számol be a Napi Gazdaság.