2014. november 7. 13:58

A magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg 309 milliárd forintot tett ki az év első kilenc hónapjában, ami 16 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, emelkedett a megkötött szerződések száma is - közölte tagvállalatainak friss adatait a Magyar Lízingszövetség pénteken az MTI-vel.

Az első háromnegyed évben naponta átlagosan több mint 1,1 milliárd forint értékben kötöttek lízingszerződéseket. Az év első kilenc hónapjában több mint 52 ezer lízingszerződést kötöttek a tagvállalatok, ami 5 százalékos növekedés éves összevetésben.

A teljes portfólió értéke szeptember végén mintegy 1300 milliárd forintot tett ki, ami közel azonos az egy évvel korábbi adattal.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a közleményben kiemelte, hogy bár a teljes portfólió minimális mértékben csökkent, az egyfelől az árfolyamhatással, másrészt azzal magyarázható, hogy az új szerződések állománya elmarad a kifutó állomány összegétől.

Lévai Gábor szerint a szerződések száma és az új kihelyezések alapján elmondható, hogy növekedési pályára állt a lízingpiac. A fejlődés motorját a vállalkozások, azon belül is a kis- és középvállalati szektor adja - fűzte hozzá.

Erre utal, hogy az első háromnegyed évben a termelőeszközök - például esztergagépek, különböző gyártósorok, tehergépkocsik - finanszírozott értéke 177 milliárd forintot tett ki, ami 22 százalékos növekedés - fogalmazott. Úgy vélte, a bővülésben fontos szerepet játszott a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, amelynek keretében 61 milliárd forint értékben finanszíroztak beszerzéseket a lízingszövetség tagvállalatai, így a teljes piac ötöde köthető a programhoz.

A legfontosabb lízingpiaci szegmensekről szólva Lévai Gábor elmondta, hogy a személyautók, kisteherautók és motorkerékpárok 83 milliárdos tételt jelentettek az első háromnegyed évben, ami 30 százalékos bővülésnek felel meg. A flottafinanszírozás 47 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalékos növekedés. Ez a két szegmens a 309 milliárd forintos finanszírozott összeg 42 százalékát adta.

A nagyteherautók és buszok esetében a finanszírozott összeg 15 százalékkal, 82 milliárd forintra nőtt éves összevetésben. A termelőeszközökön belül szereplő gépszegmensben pedig szintén közel 30 százalékkal, 95 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

A szövetség szerint folytatódik a növekedés és jövőre a jelenlegi, mintegy 1300 milliárd forintos teljes portfólió is növekedésnek indulhat.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.