TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg 309 milliárd forintot tett ki az év első kilenc hónapjában, ami 16 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, emelkedett a megkötött szerződések száma is - közölte tagvállalatainak friss adatait a Magyar Lízingszövetség pénteken az MTI-vel.

Az első háromnegyed évben naponta átlagosan több mint 1,1 milliárd forint értékben kötöttek lízingszerződéseket. Az év első kilenc hónapjában több mint 52 ezer lízingszerződést kötöttek a tagvállalatok, ami 5 százalékos növekedés éves összevetésben.

A teljes portfólió értéke szeptember végén mintegy 1300 milliárd forintot tett ki, ami közel azonos az egy évvel korábbi adattal.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a közleményben kiemelte, hogy bár a teljes portfólió minimális mértékben csökkent, az egyfelől az árfolyamhatással, másrészt azzal magyarázható, hogy az új szerződések állománya elmarad a kifutó állomány összegétől.

Lévai Gábor szerint a szerződések száma és az új kihelyezések alapján elmondható, hogy növekedési pályára állt a lízingpiac. A fejlődés motorját a vállalkozások, azon belül is a kis- és középvállalati szektor adja - fűzte hozzá.

Erre utal, hogy az első háromnegyed évben a termelőeszközök - például esztergagépek, különböző gyártósorok, tehergépkocsik - finanszírozott értéke 177 milliárd forintot tett ki, ami 22 százalékos növekedés - fogalmazott. Úgy vélte, a bővülésben fontos szerepet játszott a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, amelynek keretében 61 milliárd forint értékben finanszíroztak beszerzéseket a lízingszövetség tagvállalatai, így a teljes piac ötöde köthető a programhoz.

A legfontosabb lízingpiaci szegmensekről szólva Lévai Gábor elmondta, hogy a személyautók, kisteherautók és motorkerékpárok 83 milliárdos tételt jelentettek az első háromnegyed évben, ami 30 százalékos bővülésnek felel meg. A flottafinanszírozás 47 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalékos növekedés. Ez a két szegmens a 309 milliárd forintos finanszírozott összeg 42 százalékát adta.

A nagyteherautók és buszok esetében a finanszírozott összeg 15 százalékkal, 82 milliárd forintra nőtt éves összevetésben. A termelőeszközökön belül szereplő gépszegmensben pedig szintén közel 30 százalékkal, 95 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

A szövetség szerint folytatódik a növekedés és jövőre a jelenlegi, mintegy 1300 milliárd forintos teljes portfólió is növekedésnek indulhat.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.