2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A magyarok közel negyede nem rendelkezik, illetve nem fér hozzá alapvető anyagi javakhoz.

A múlt heti relatív szegénységi küszöbre vonatkozó statisztika után most azt nézzük meg, hogy a depriváció tekintetében hogy áll Magyarország az uniós országok körében. Míg előbbi azt mutatja meg, hogy hányan élnek olyan háztartásban, ahol a jövedelem nem éri el a nemzeti átlag 60 százalékát, utóbbi bizonyos anyagi javak hiányát mutatja meg. (Az oldalsó boxban olvasható, pontosan milyen jószágokról is van szó.)

Bár mind a két mutató az életkörülmények bemutatását célozza, a szegénységi küszöb alatt élők arányából az nem derül ki, hogy pontosan mit is jelent az adott országban. Leegyszerűsítve, egy az átlagbér 60 százalékát kereső német lényegesen jobban élhet, mint egy magyar.

A depriváció ugyanakkor könnyebben összevethető, magas szintje pedig valódi nélkülözésre utal, hiszen a felsorolt tételeknek (talán a gépkocsi lehet kivétel) alapvetőnek kellene lenniük minden családban.

Az adatok szerint Magyarországon a harmadik legmagasabb a depriváltak aránya az unióban. Nálunk csak a románok és a bolgárok élnek nagyobb anyagi nélkülözésben.

(Az Eurostat adatsorából Nagy-Britanniára (8,3), Írországra (9,9) Horvátországra (14,7) és Luxemburgra (1,8) vonatkozóan csak 2013-as adat áll rendelkezésre, azonban nem valószínű, hogy ezekben az országokban olyan változások történtek volna, amely hazánk helyezésén módosítanának).

Az uniós csatlakozásunk óta a depriváció 2008-ban volt a legalacsonyabb, 17,9 százalék és 2013-ban a legmagasabb, 26,8 százalék. Egy év alatt tehát sikerült szépítenünk, 2010-hez képest viszont még mindig rosszabb helyzetben vagyunk, mint az a következő grafikonon is látszik.

Ha pedig az nézzük meg, hogy 2010 és 2014 között mennyivel nőtt az egyes országokban a depriváltak aránya, hazánk a 2,3 százalékpontos növekedésse itt is előkelő helyet foglal el.

Az idei évben ugyanakkor nagy esélyünk van arra, hogy helyzetünk javuljon, hiszen a gazdaság mellett a fogyasztás is nagyobb ütemben nő, mint az Európai Unióban.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.