TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az áfakulcs módosulása nyomán csökkennie kellene a fogyasztói áraknak, ez azonban a gyakorlatban nem minden esetben igaz. Kontrolling-számvitel sorozatában az mfor.hu szakértője ezúttal annak nézett utána, milyen következményekkel jár, hogy a 25 százalékos áfakulcs 20 százalékosra módosul.

Érdemes az áfa-tartalmat nevesíteni

Az áfakulcs módosulásának a végső felhasználók felé történő termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások fogyasztói árának csökkenésében kell(ene) realizálódnia.

Azon szerződések esetében, amelyekben a felek az áfa feltüntetésével állapodtak meg, ez az elszámolási mód biztosított. Gondot okozhat, ha a termékértékesítő (szolgáltatásnyújtó) és a vevő (megrendelő) a bruttó összegben állapodik meg. Ekkor ugyanis - a példabeli esetnek megfelelően - a szerződésük arról szól, hogy a bútor bekerülési értéke 100 ezer forint, amelyből 50 ezer forint decemberben, majd 50 ezer forint januárban esedékes.

Amennyiben a felek a bruttó összegben állapodnak meg, akkor azt úgy kell tekinteni, mint ami az áfát is tartalmazza. Ez esetben - legyen szó bármilyen termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról - előfordulhat, hogy a termékértékesítő (szolgáltatásnyújtó) - hivatkozva a bruttó összegben való megállapodáshoz - megpróbál előnyt kovácsolni saját maga számára. Emiatt annak a vásárlónak (megrendelőnek), aki 2006. évi teljesítésre előleget ad, a szerződés kötésekor érdemes figyelnie arra, hogy az áfa-tartalmat nevesítsék. Legjobb, ha az adóalap összegét és az adókötelezettséget tüntetik fel. Ebből ugyanis egyértelműen következik, hogy az áfa-kulcs változása után a fizetendő végösszeg is módosul.

Azokat a megkötött szerződéseket, amelyek az adóalapot és a 25 százalékos áfát tartalmazzák, az áfa-kulcs közbeni változása miatt módosítani nem kell: helyére automatikusan a 20 százalékos kulcs kerül. A megállapodás ugyanis az adó alapjára vonatkozik, és azt terheli a mindenkori áfa-kulcs.

Kerekes Anikó

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.