2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nem adhat nyugtaadási kötelezettség-, vagy pénztárgéppel teljesítendő nyugtaadási kötelezettség alól felmentést a 2008. január 1-én hatályba lépő új áfa jogszabály miatt az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal - áll a hivatal közleményében.

Az általános forgalmi adóról szóló, 2008. január 1-jén hatályba lépő 2007. évi CXXVII. törvény – a hatályon kívül kerülő, az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvénytől eltérően - nem hatalmazza fel az állami adóhatóságot a nyugtaadási kötelezettség vagy a pénztárgéppel teljesítendő nyugtaadási kötelezettség alóli felmentés megadására.

Emiatt valamennyi (a határozott, és a határozatlan időre) kiadott felmentés 2008. január 1-jétől automatikusan hatályát veszíti, hiszen olyan jogszabály felhatalmazásán alapultak, mely hatályát veszítette. Erről az adózók külön határozatot nem kapnak, nyugtaadási kötelezettségüket a rájuk vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezésnek megfelelően, pénztárgéppel kibocsátott vagy nyomdai úton előállított nyugta kibocsátásával kötelesek teljesíteni.

Az APEH a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy az új áfa törvény alapján adózó nyugta kibocsátása helyett számla kibocsátásáról is gondoskodhat, ebben az esetben mentesül a nyugtakibocsátási kötelezettség alól.

Ugyanakkor az adóalany indokolt kérelmére az APEH elnöke felmentést adhat a pénztárgép kötelező alkalmazása alól abban az esetben, ha szociális vagy egészségügyi helyzete miatt a pénztárgép alkalmazása rá aránytalanul nagy terhet róna, vagy gazdasági tevékenységének természete vagy tevékenysége végzésének egyéb körülményei miatt a nyugta adása pénztárgép alkalmazásával nem oldható meg, vagy csak aránytalanul nagy megterheléssel lenne megoldható.

A kérelmet az illetékes regionális igazgatósághoz kell benyújtani, annak jogerős elbírálásáig a nyugtaadási kötelezettséget pénztárgéppel kell teljesíteni.

Amennyiben az adózó nyugtaadási kötelezettségének nyomdai úton előállított nyomtatvány kibocsátásával tehet eleget, ezt 2008. január 1-jétől csak az APEH által kijelölt sorszámtartományba illeszkedő sorszámú, és szigorú számadás alá vont bizonylat kibocsátásával teljesítheti.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!