<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Nem adhat nyugtaadási kötelezettség-, vagy pénztárgéppel teljesítendő nyugtaadási kötelezettség alól felmentést a 2008. január 1-én hatályba lépő új áfa jogszabály miatt az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal - áll a hivatal közleményében.

Az általános forgalmi adóról szóló, 2008. január 1-jén hatályba lépő 2007. évi CXXVII. törvény – a hatályon kívül kerülő, az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvénytől eltérően - nem hatalmazza fel az állami adóhatóságot a nyugtaadási kötelezettség vagy a pénztárgéppel teljesítendő nyugtaadási kötelezettség alóli felmentés megadására.

Emiatt valamennyi (a határozott, és a határozatlan időre) kiadott felmentés 2008. január 1-jétől automatikusan hatályát veszíti, hiszen olyan jogszabály felhatalmazásán alapultak, mely hatályát veszítette. Erről az adózók külön határozatot nem kapnak, nyugtaadási kötelezettségüket a rájuk vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezésnek megfelelően, pénztárgéppel kibocsátott vagy nyomdai úton előállított nyugta kibocsátásával kötelesek teljesíteni.

Az APEH a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy az új áfa törvény alapján adózó nyugta kibocsátása helyett számla kibocsátásáról is gondoskodhat, ebben az esetben mentesül a nyugtakibocsátási kötelezettség alól.

Ugyanakkor az adóalany indokolt kérelmére az APEH elnöke felmentést adhat a pénztárgép kötelező alkalmazása alól abban az esetben, ha szociális vagy egészségügyi helyzete miatt a pénztárgép alkalmazása rá aránytalanul nagy terhet róna, vagy gazdasági tevékenységének természete vagy tevékenysége végzésének egyéb körülményei miatt a nyugta adása pénztárgép alkalmazásával nem oldható meg, vagy csak aránytalanul nagy megterheléssel lenne megoldható.

A kérelmet az illetékes regionális igazgatósághoz kell benyújtani, annak jogerős elbírálásáig a nyugtaadási kötelezettséget pénztárgéppel kell teljesíteni.

Amennyiben az adózó nyugtaadási kötelezettségének nyomdai úton előállított nyomtatvány kibocsátásával tehet eleget, ezt 2008. január 1-jétől csak az APEH által kijelölt sorszámtartományba illeszkedő sorszámú, és szigorú számadás alá vont bizonylat kibocsátásával teljesítheti.

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.