Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási kötelezettsége 12 százalékos növekedéssel 8.495 milliárd forintra nőtt 2011-ben, miközben 18 év töretlen növekedése után a bankszektorban lévő megtakarítási állomány tavaly először csökkent (1,8 százalékkal), 16.640 milliárd forintra - közölte az OBA a hitelintézetek 2011-es díjbevallásának most elkészült értékelése alapján pénteken.

A kártalanítási kötelezettség azért emelkedett, mert a betétesek az idén január 1-től a korábbi összeg kétszereséig, 100 ezer euróig (közel 27 millió forint) kapnak védelmet.

A betétbiztosítási védelmet a magyarországi székhelyű bankokban, vagy azok külföldi fiókjaiban elhelyezett, névre szóló banki betétek és a bank által 2003. január 1-je után kibocsátott kötvények és letéti jegyek kapnak a hitelintézetek fizetésképtelensége esetén.  A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik a törvény szerinti összeghatárig.

A 2010. évi záró állomány alapján - a júniusi díjbevallás szerint - az OBA által biztosított betétállomány elérte a 12.204 milliárd forintot, ami a 2009. évihez képest 0,2 százalékos növekedés. A betétállomány 69,6 százaléka nem éri el a 100 ezer eurós betétbiztosítási értékhatárt. Az átlagos banki ügyfél-megtakarítás 1,2 millió forint.

A betétesek 99,6 százaléka belül van a 100 ezer eurós betétbiztosítási védelmen. A bankrendszer 9.874.221 betéttulajdonosából 9.835.004 betétes megtakarítása nem éri el a 100 ezer eurót. Mindössze 39.217 betétes egyenkénti megtakarítása haladja meg a 100 ezer eurót, betéteik értéke összesen 4,8 milliárd forint. Az OBA védettséget meghaladó nagybetétesek átlagos betétállománya 122,4 millió forint.

Hitelintézeti fizetésképtelenség esetén a betétesek kártalanítására 88 milliárd forintnyi vagyon áll rendelkezésre, aminek forrása a tagok által fizetett díj és a felhalmozott díjból az állampapír befektetésekben elért hozam.

A betétbiztosítási díj átlagos kulcsa 2000-2004 között jelentősen csökkent, majd három évig stagnált. 2008-ban az előző évhez képest a felére csökkent, 2009-től egységes 0,2 ezrelék volt. 2011-től – a kártalanítási értékhatár emelkedése miatt – az OBA igazgatótanácsa a díjkulcsot 0,6 ezrelékben állapította meg. Ennek köszönhetően a tavalyi évhez képest a hitelintézetek által fizetett betétbiztosítási díj a háromszorosára nőtt, összesített értéke elérte a 7,3 milliárd forintot.

A piacgazdasági alapokon működő betétbiztosítás 1993-as bevezetése (az OBA alapítása) óta jelentősen csökkent az állami garanciás betétállomány. Nominál értéken az 1993-as év 608 milliárd forintnyi záróállományáról 2011 elejére 69 milliárd forintra csökkent a még teljes körű állami garanciával rendelkező betétek állománya.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.