2007. szeptember 11. 08:06

A piaci adatok alapján valószínűsíthető, hogy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás után a casco biztosítás díja is csökkenni fog - olvasható a Biztosítás.hu-n a Biztosítási Alkusz Kft. elemzésében.

Az internetes bróker cég - a Magyar Biztosítók Szövetsége adataira hivatkozva - azt állítja, hogy a múlt évben 102 milliárd forint díjbevételük keletkezett a casco biztosításokból a társaságoknak, amelyből 55 százalékos kárhányad mellett közel 40 milliárd profitra tettek szert.

Az említett profitból arra következtet az elemzés, hogy már rövid távon is a casco díjak csökkenésére lehet számítani, és a kötelező biztosításnál lejátszódott folyamat fog megismétlődni. Példaként szerepel az anyagban, hogy már ma is egy a kettőhöz arányú eltérések tapasztalhatók a társaságok díjai között. Így például egy Opel Astrára teljeskörű casco évi 130 és 240 ezer forint között köthető.

Így megindulhat az átvándorlás az olcsóbb társaságokhoz, hiszen ez esetben jóval többet lehet megtakarítani, mint a kötelező biztosításnál, és ott már több százezren váltanak biztosítót évente. A cascónál viszont nem a naptári év végén, hanem a megkötés időpontjában van az évforduló, tehát ezt megelőzően 30 nappal lehet felmondani a szerződést. Így ezen a területen elmarad a kötelezőnél évente ismétlődő kampány.

Az elemzés azt is valószínűsíti, hogy a jelenleg 850 ezer casco biztosítással rendelkező autós száma is emelkedni fog a jövőben. Ezt a hagyományos casco termékek várható árcsökkenése mellett, az egyre népszerűbb részcasco biztosítások megjelenésével magyarázza.

Ennek két alapvető típusa létezik, az egyik csak lopás, a másik a lopás és a totálkár kockázatát vállalja át, a teljes körű cascóhoz mérten 30-70 százalékkal olcsóbban. Ez a díj lesz az a vonzerő, amely új vevőket hoz erre a piacra (hasonlóan Nyugat-Európához, ahol szinte valamennyi autóhoz társul casco biztosítás).

Az elemzés végül megjegyzi, hogy a márkakereskedésekben nem mindig a legolcsóbb cascót kínálják az autóvásárlóknak. Ha az ügyfél szóvá teszi ezt, azt a választ kapja, hogy a finanszírozó írta elő az adott biztosítás megvásárlását. Ugyanakkor Magyarországon szabad biztosítóválasztás van, és a finanszírozó csak a teljes körű casco biztosítást írhatja elő feltételként.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.