2010. március 24. 04:31

Nincs olyan terület, ahol még jobban meg lehetne húzni a nadrágszíjat Oszkó Péter szerint, de a pénzügyminiszter több területen is lát lehetőséget a tartós megtakarításra, az ezekhez szükséges reformokhoz pedig a választások után négy évre programot hirdető kormány akár a konvergenciapályát is módosíthatja. A miniszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában továbbá kifejtette, hogy a Bajnai-kormány sokat tett a korrupció és a közpénzek elfolyása ellen.

Racionális vita alapja lehet akár a Nemzetközi Valutaalappal is (IMF) az idei költségvetési hiány átalakítása egy újonnan hivatalba lépő kormány részéről, ha a módosítás jövőre és azt követően a költségvetési hiány csökkentését eredményezi – mondta Oszkó Péter. "Most már nem egyszeri tételekkel, hanem a tartós megtakarítást eredményező átalakításokkal kell foglalkozni" – jelentette ki. Példaként hozta fel az önkormányzati intézményrendszert, amelyben szerinte "hihetetlen párhuzamosságok vannak", nagyon alacsony hatékonyság mellett. 

Az egészségügyben is lehetne takarékoskodni, de nem újabb forráskivonással, hanem az ágazatra fordított pénz hatékonyabb felhasználásával. Hasonlóan van megtakarítási lehetőség a bürokráciában, a közigazgatásban is – az ide vágó, hosszabb tervezést igénylő reformok elindítása azonban nem lehetett célja az egy évre hivatalt vállaló, válságkezelő Bajnai-kormánynak.

Az Orbán Viktor Fidesz-elnök és a Kósa Lajos Fidesz-alelnök által a napokban említett, a gazdaság állapotának függvényében az új kormány által megvalósítandó rendkívüli intézkedésekről Oszkó Péter azt mondta: Kósa Lajos tapasztalt önkormányzati vezető, akinek lehetnek jó ötletei a takarékosságra. Orbán Viktor javaslataira viszont – a korrupciós csapok elzárása, a tanácsadói szerződések és a végkielégítések felülvizsgálata, adott esetben befagyasztása – Oszkó úgy reagált: az elmúlt egy évben a pénzelfolyás látható csapjait a Bajnai-kormány már elzárta. A korrupciós csapokat is.

"A korrupció ellen felléptünk, függetlenül attól, hogy az milyen pártpolitikai színekben tűnt fel. A végkielégítéseket korlátoztuk, a tanácsadói szerződésekre moratóriumot hirdettünk. Ezt a munkát folytatni kell" - idézi a közlemény a minisztert.

Hasonlóképpen nem lát semmi újat Orbán Viktor azon ígéretében, amelyet a vállalkozóknak és a lakosságnak tett, miszerint az előző kör esetében négy év alatt, a lakosság esetében pedig hat év alatt a régiós szintre csökkenti az adóterhelést. "Ezekről évek óta beszélünk, a Reformszövetség is lefektette már ezt három éves koncepciójában, lehet folytatni a munkát" – szögezte le a pénzügyminiszter.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.