3p

Nincs olyan terület, ahol még jobban meg lehetne húzni a nadrágszíjat Oszkó Péter szerint, de a pénzügyminiszter több területen is lát lehetőséget a tartós megtakarításra, az ezekhez szükséges reformokhoz pedig a választások után négy évre programot hirdető kormány akár a konvergenciapályát is módosíthatja. A miniszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában továbbá kifejtette, hogy a Bajnai-kormány sokat tett a korrupció és a közpénzek elfolyása ellen.

Racionális vita alapja lehet akár a Nemzetközi Valutaalappal is (IMF) az idei költségvetési hiány átalakítása egy újonnan hivatalba lépő kormány részéről, ha a módosítás jövőre és azt követően a költségvetési hiány csökkentését eredményezi – mondta Oszkó Péter. "Most már nem egyszeri tételekkel, hanem a tartós megtakarítást eredményező átalakításokkal kell foglalkozni" – jelentette ki. Példaként hozta fel az önkormányzati intézményrendszert, amelyben szerinte "hihetetlen párhuzamosságok vannak", nagyon alacsony hatékonyság mellett. 

Az egészségügyben is lehetne takarékoskodni, de nem újabb forráskivonással, hanem az ágazatra fordított pénz hatékonyabb felhasználásával. Hasonlóan van megtakarítási lehetőség a bürokráciában, a közigazgatásban is – az ide vágó, hosszabb tervezést igénylő reformok elindítása azonban nem lehetett célja az egy évre hivatalt vállaló, válságkezelő Bajnai-kormánynak.

Az Orbán Viktor Fidesz-elnök és a Kósa Lajos Fidesz-alelnök által a napokban említett, a gazdaság állapotának függvényében az új kormány által megvalósítandó rendkívüli intézkedésekről Oszkó Péter azt mondta: Kósa Lajos tapasztalt önkormányzati vezető, akinek lehetnek jó ötletei a takarékosságra. Orbán Viktor javaslataira viszont – a korrupciós csapok elzárása, a tanácsadói szerződések és a végkielégítések felülvizsgálata, adott esetben befagyasztása – Oszkó úgy reagált: az elmúlt egy évben a pénzelfolyás látható csapjait a Bajnai-kormány már elzárta. A korrupciós csapokat is.

"A korrupció ellen felléptünk, függetlenül attól, hogy az milyen pártpolitikai színekben tűnt fel. A végkielégítéseket korlátoztuk, a tanácsadói szerződésekre moratóriumot hirdettünk. Ezt a munkát folytatni kell" - idézi a közlemény a minisztert.

Hasonlóképpen nem lát semmi újat Orbán Viktor azon ígéretében, amelyet a vállalkozóknak és a lakosságnak tett, miszerint az előző kör esetében négy év alatt, a lakosság esetében pedig hat év alatt a régiós szintre csökkenti az adóterhelést. "Ezekről évek óta beszélünk, a Reformszövetség is lefektette már ezt három éves koncepciójában, lehet folytatni a munkát" – szögezte le a pénzügyminiszter.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!