2010. március 26. 11:01

Bár a magyar nyugdíjrendszer pénzügyi értelemben még jó ideig fenntartható, Magyarországnak társadalmilag fenntartható nyugdíjrendszerre van szüksége - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) és a Portfolio.hu által rendezett nyugdíj konferencia pénteki második napján.

Ma kevesen fizetnek sok adót illetve, járulékot, ezért a munkára rakodó terhek magasak, ezért Magyarország versenyképességi helyzete a régión belül sem kedvező - magyarázta a társadalmilag fenntartható nyugdíjrendszer szükségességét a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter közölte: a jelenlegi kormány az indexálással, a korhatár felemelésével, illetve a 13. havi nyugdíj megszüntetésével a nyugdíjrendszer pénzügyi egyensúlyát megteremtette az évszázad közepéig, így valószínűsíthető, hogy a következő kormánynál a nyugdíjreform kérdése 3-6 hónapon belül aligha fog terítékre kerülni, de "nem dőlhetünk hátra".

A következő kormány első számú feladata a makrogazdasági, illetve pénzügyi stabilitás megőrzése, de ez önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az ország potenciális gazdasági növekedése a mainál nagyobb legyen, amely elképzelhetetlen a foglalkoztatottság jelentős emelkedése nélkül - hangsúlyozta a pénzügyi tárca vezetője.

A nyugdíjrendszer reformját elsősorban versenyképességi szempontból szorgalmazta Vízkeleti Sándor. A Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója egyetértett azzal, hogy a munkát terhelő adók magasak, a kisebb adók, illetve járulékok viszont megkérdőjelezhetik a nyugdíjkassza pénzügyi egyensúlyát. Megemlítette azt is, hogy nem csak alacsony a magyar foglalkoztatottsági ráta, de a foglalkoztatáson belül igen magas az informális, azaz a szürke-fekete, adót nem, vagy alig fizetők aránya.

Egy sikeres nyugdíjrendszer működtetéséhez elengedhetetlen a hazai tőkepiac erősítése - magyarázta Szalay-Berzeviczy Attila. Az UniCredit ügyvezető igazgatója, korábbi tőzsdeelnök a hazai megtakarítások ösztönzésének fontosságára is felhívta a figyelmet, hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban tett lépések: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és a tartós befektetési szerződés után, ismét elő lehetne venni a Gyurcsány-kormány idején felvetődött, majd elhalt új tulajdonosi programot, ami a hazai vállalatok tőzsdére vitelét segítette volna.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy Magyarországon a "miből fogok megélni nyugdíjasként", és általában az öngondoskodás kérdését kevesen veszik komolyan. Oszkó Péter szerint az öngondoskodás elsősorban kulturális kérdés, hiszen a nem igazán gazdag Kínában a lakosság jövedelmének 30-40 százalékát takarítja meg, míg nálunk a kétezres évek elején-közepén szinte semmit, s csak a válság után emelkedett a megtakarítási ráta a GDP 4-4,5 százalékára.

A lakosság például 2006 után, amikor elkezdődött a kiigazítás, életszínvonalának tartását vagy emelését bankhitellel, elsősorban devizahitellel oldotta meg - jelezte a pénzügyminiszter, rámutatva arra is, hogy Magyarországon a nyugdíjrendszer a politikai váltógazdálkodás áldozatává vált.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.