TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Problémának nevezzük legáltalánosabb értelemben azt, amikor egy célt el szeretnénk érni, de a cél elérése felé vezető utat számunkra sűrű homály fedi. Pszichológiailag tehát minden olyan kérdés, feladat problémát jelent, amelyre a választ nem lehet azonnal megtalálni - nincsen megoldása. Ez persze felveti a problémák relatív és szubjektív mivoltát is, mivel az egyik ember számára egy kérdés lehet probléma, míg azt a másik ember minden megerőltetés nélkül megválaszolja.

A problémamegoldás kutatói elsősorban az egyéni problémamegoldást tanulmányozták. Herbert Simon ezzel kapcsolatos kutatásai az alábbi eredményekre vezettek:

Az egyéni problémamegoldás a kívánatos állapot (célállapot) megfogalmazásával kezdődik, majd ezt követően az adott állapottal történő összevetést követően empirikusan, emlékezet vagy kutatás útján keresi azokat az eszközöket, eljárásokat, amelyek a különbség csökkentése vagy megszüntetése szempontjából lényegesek lehetnek. Ezután alkalmazza a technikák valamelyikét. Minden probléma részproblémákra bontható. Minden részprobléma tovább bontható mindaddig, ameddig nem találunk egy megoldható részproblémát, amelyre nézve valamilyen algoritmus vagy tárolt tapasztalat már létezik a memóriánkban.

Az ilyen részproblémák egymás utáni megoldásával addig haladunk, míg el nem érjük a kívánatos célállapotot avagy fel nem adjuk a probléma-megoldási kísérletünket. (Simon,1960)

Ne feledjük Isaac Asimov mondását. "Ha a problémákkal egyszer igazán szembenéztünk, akkor már meg is oldottuk őket."

A cikk folytatása

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.