Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Romlott a világgazdasági üzleti hangulatindex a harmadik negyedévben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet és a párizsi ICC nemzetközi kereskedelmi kamara által készített WES (World Economic Survey) világgazdasági felmérés kimutatása szerint.

Az ifo gazdaságkutató intézet által az MTI-hez eljuttatott elemzés megállapítja, hogy nem csupán az aktuális helyzet megítélése romlott a felmérésben résztvevő szakemberek körében, hanem az elkövetkező hat hónap kilátásainak megítélése is.

A harmadik negyedévben a világgazdasági üzleti hangulatindex 97,7 pontra gyengült a második negyedévi 107,7 pontról. Az aktuális hangulat megítélése 99,1 pont a második negyedévi 108,4 pont után, az elkövetkező hat hónap kilátásainak megítélése pedig 96,5 pontra gyengült a második negyedévi 108,4 pontról.

Észak-Amerikában az üzleti hangulatindex a hosszú távú átlag alá süllyedt elsősorban az aktuális üzleti környezet megítélésének romlása miatt. Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozások csak kismértékben romlottak. Az összesített hangulat index 81,2 pontra csökkent a második negyedévi 98,7 pontról.

Nyugat-Európában a gazdasági hangulatindex 2009 eleje óta első alkalommal csökkent a második negyedévi 115,1 pontról 105,2 pontra a harmadikban, elsősorban a kilátások romlása miatt. A WES szakértői szerint a jelenlegi helyzet megítélése viszont alig romlott valamit.

Ázsiában a gazdasági hangulatindex a hosszú távú átlag felett maradt, de 101,8 pontról 94,7 esett a harmadik negyedévben mind az aktuális helyzet, mind a kilátás megítélésének romlása miatt.

Emelkedtek az inflációs várakozások világszerte. Az előző negyedévi 3,8 százalékkal szemben a harmadik negyedéves felmérés 4,0 százalékos inflációs várakozási átlagot mutatott ki. Az áprilisi felméréssel szemben a mostaniban kevesebb WES-szakértő - de még így is a többség - vár emelkedő kamatlábakat az elkövetkező hat hónapban.

A felmérés a dollárt és a font-sterlinget megfelelő árfolyamon látja, az eurót, a jent viszont túlértékeltnek tartja. A dollár árfolyamában azonban ennek ellenére is csökkenést várnak az elkövetkező hat hónapban.

Az müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete 1981 óta végez negyedéves állapotfelmérést a gazdasági ciklusok és számos gazdasági mutató állásáról. A 2011-es harmadik negyedévi felmérésben 117 ország 1.080 gazdasági szakembere vett részt. A felmérés az ICC párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara együttműködésével készül.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.