2007. július 17. 09:01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatja a kamatcsökkentést, ha az infláció várakozásaiknak megfelelően csökken, de az enyhítés "konzervatív, mértéktartó" lesz, és csakis "indokolt esetben" várható, idézték Simor Andrást, az MNB elnökét külföldi hírügynökségek kedd délelőtt.

A bank 2008 végére, 2009 elejére várja az árstabilitás elérését, mondta el a bankelnök. A Reuters szerint Simor azt is kijelentette, hogy a központi bank és a kormány között nincs egyetértés a forint plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sávját illetően. A központi bank támogatná a sáv eltörlését, mert az inflációs cél hosszú távon összeütközésbe kerülhet a sávval, idézte a Dow Jones hírügynökség Simor Andrást.

"Úgy véljük, hogy Magyarországon három százalékos (tizenkét havi) inflációs szint árstabilitásnak felel meg. Reméljük, hogy 2008 végére, 2009 elejére elérjük az árstabilitást" - mondta az MNB elnöke külföldi tudósítóknak Budapesten. Hozzátette, hogy még 3 százalékosnál kisebb infláció sem fékezné a gazdaságot.

Simor András szerint a júniusban kissé felgyorsult és a piaci konszenzust meghaladó infláció megfelelt az MNB várakozásának. Úgy vélte, hogy a forint jelenlegi erőssége az euróval szemben segíti az árstabilitás elérését és jó a gazdaságnak is, miközben az export erős.

"A forint erős, ami jó. Stabil és erős forintra van szükségünk, de nem annyira erősre, ami problémákat okozna a gazdaságnak" - idézte az MNB elnökét a Dow Jones.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.