3p

A munkáltatói terhek csökkentésének szükségességében egyetértenek az MTI által szerdán megkérdezett adószakértők, de a fogyasztási típusú adók emelésében már nem, mivel van aki szerint az áfa-emelés jó időre ellehetetlenítené az euró bevezetését Magyarországon.

Az adóterhelés szinten tartása mellett a gazdaság élénkítése, illetve a további romlás megállítása érdekében a fogyasztási adókat növelni, a munkáltatói járulékokat pedig csökkenteni kellene - mondta Zara László. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke jelezte, hogy ezt már tavaly és tavaly előtt is javasolta a versenyképességi kerekasztal, ám eddig nem talált meghallgatásra az elképzelés.

Az elnök úgy vélte, ha a kormány ezt lépné meg, akkor nem sérülne a költségvetés bevételi oldala, miközben javulhatna a gazdaság versenyképessége.

Zara László kifejtette, a változtatásokat nem szabad nagyon kis lépésekben megvalósítani, mert akkor nem érezhető hatásuk. Aláhúzta, az azonban mindig kérdés, hogy a hatalmon lévőknek van-e elég politikai bátorsága ahhoz, hogy jelentős változtatásokat hajtsanak végre az adórendszerben.

Az elnök az emelésre és a csökkentésre konkrét javaslatot nem tett, mondván, erről a politikusoknak kell dönteniük, mivel ők viselik a következményeket is.

Az adóterhelés csökkentése kívánatos lenne, de most ennek nincs realitása - rögzítette Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young adószakértője szerint az értékalapú ingatlanadó bevezetése teremthette volna meg a fedezetét a munkáltatói terhek jelentős csökkentésének.

"Ez a lehetőség azonban elszállt, mivel az Alkotmánybíróság tavaly év végén olyan döntést hozott, amelynek alapján a négymillió ingatlant egyenként kellene felértékelni, és vitás esetben az APEH bíróságon érvényesítheti az igazát, noha Európában erre nincs precedens" - magyarázta.

Az ismert adószakértő óvott attól, hogy az általános forgalmi adó növelésével teremtsen fedezetet a kormány az adóátrendezéshez, mivel minden egy százalékpontos áfa-emelés, amely elméletileg 80 milliárd forint többletbevételt hoz, 0,6 százalékponttal növelheti az inflációt, így például három százalékos áfa-emeléssel járó, 240 milliárd forintos bevétel közel két százalékponttal növelné az inflációt.

Magyarország minél gyorsabban be kíván lépni az euróövezetbe, ha az inflációs célt megint elvétjük, akkor tovább tolódhat az euró bevezetése - érvelt Vámosi-Nagy Szabolcs.

A másik lehetőség a jövedéki adók emelése, ezen belül azonban az üzemanyagok hektikus mozgása miatt a lépés erősen meggondolandó. A cigaretta jövedéki adóját korábban 10 százalékkal kívánta emelni a kormány, amit végül két százalékra módosítottak, így végső esetben újra elő lehet venni ezt a tételt, illetve a szeszes italokét, de az így befolyó bevételek csak néhány tízmilliárdot hoznak, nem is beszélve a feketekereskedelem esetleges előretöréséről - fogalmazott az Ernst and Young adószakértője, aki szerint az adóátcsoportosítás mozgástere szűk.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!