Varga Mihály kedden bejelentette és szerdán is megerősítette a kormány támogatásának birtokában, hogy jövőre 27-ről 5 százalékra mérséklik a sertés tőkehús áfáját. Csütörtökön a témában megszólalt a Baromfi Termék Tanács is, miszerint a döntés mellett nem szól szakmai érv, és a baromfi termékek esetében is hasonló lépést kellene eszközölni. Már csak azért is, mert egymást helyettesítő termékekről lévén szó, ez a baromfira nézve komoly versenyhátrányt okozna.
Némi utánajárás után kiderült, több érv is szól amellett, hogy a baromfi termékek esetében is szükséges lenne az áfa csökkentése. Persze, ezen cikkünkkel nem a sertés áfájának csökkentése ellen kívánunk szólni, pusztán arra világítanánk rá, hogy a sertés mellett a baromfinál is szükséges, sőt még indokoltabb a csökkentés.
Első indok: a fogyasztás
Ha megnézzük, hogy a magyar lakosság körében melyik a népszerűbb termék, rögtön és egyértelműen kiderül, hogy általánosságban évek óta megdönthetetlen a baromfi termékek népszerűsége. (Még akkor is erről árulkodnak az adatok, ha Rogán Antal ennek pont ellenkezőjéről tud). Bár az is igaz, hogy az egy főre eső elfogyasztott mennyiség jelentősen csökkent 2005 óta: az akkori 21,4 kilogramm után 2013-ban (ez a legutóbbi adat) 16,9 volt az átlagos mennyiség.
Igaz, ez valószínűleg a gazdasági válsággal, és a lakosság jövedelmi helyzetének romlásával magyarázható, hiszen ezzel párhuzamosan a sertéshús esetében 17,2-ről 14,7-re csökkent a fogyasztott mennyiség.
Második indok: az ár
A legutóbbi havi adatok szerint márciusban átlagosan
- 1 kg rövidkaraj 1410
- 1 kg sertéscomb 1310
- 1 kg bontott csirke 804 forintba került.
Ha előző év átlagához viszonyítjuk az árakat, akkor kisebb mérséklődés mutatkozik minden termék esetében, sőt már tavaly sem változtak drasztikusan az árak 2013-hoz mérten.
Látható tehát, hogy az aktuális ár alapján mindenképpen indokoltabb a sertés áfájának csökkentése, ám ez a megállapítás csak első látásra tűnik helytállónak.
Igenám, de merőben más képet kapunk, ha az elmúlt 10 év kumulált árváltozását, mely szerint
- a rövidkaraj kilója 47,6,
- a sertéscombbé 49,2,
- a bontott csirkéé pedig 59,2 százalékkal lett drágább.
Ez pedig alátámasztja azt, miért lenne nagyobb szükség az áfa csökkentésére a baromfi esetében.
Ha egyébként a legutóbbi árakból indulunk ki, akkor az áfacsökkentés után
- a rövidkaraj kilója 1031,
- a sertéscombbé 1100 forintba fog kerülni,
miközben a bontott csirke változatlanul 804 forintos átlagáron található meg a pultokban.
Székely Sarolta
mfor.hu