2007. szeptember 27. 05:34

A vezető európai társaságok adószakértői támogatják az Európai Bizottság (EB) közös, konszolidált társaságiadó-alap kialakítására vonatkozó javaslatát - derül ki a KPMG friss nemzetközi felméréséből, amelynek során az EU és Svájc több mint 400 legnagyobb vállalatának pénzügyi igazgatóit és adószakértőit kérdezték meg. A magyar társaságok a legtöbb részletkérdésben optimistábbak voltak az európai átlagnál.

Az EB terve szerint a több EU-tagországban is működő vállalatok profitját egységes EU-formula alapján kellene számolni, s a nyereség után az adót abban az országban kellene megfizetni - az ottani adókulcsok alapján -, ahol a vállalat tevékenységét folytatja.

A bizottság javaslatát Európa-szerte a megkérdezettek 77 százaléka támogatja. Magyarországon 80 százalék voksolt a javaslat mellett, hasonlóan Ausztriához, Finnországhoz és Portugáliához. Csehországban, Dániában és Spanyolországban az adószakértők 100 százaléka, míg Olaszországban 96 százaléka, Görögországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Romániában, Szlovéniában és Svédországban 90 százaléka, Németországban 84 százaléka támogatta a javaslatot.

A vezető gazdaságok közül az Egyesült Királyság volt a legszkeptikusabb: 62 százalék mellette, 32 százalék ellene foglalt állást. A javaslat ellenzői kizárólag Írországban és Szlovákiában vannak többségben, mindkét országban 50 százalék ellenszavazattal.

A válaszadók 69 százaléka az egységes társasági adóalap mellett szívesen venné az egységes európai adókulcs bevezetését is. Csak az Egyesült Királyságban, Cipruson, Írországban, Lengyelországban és Svájcban ellenezte a többség az egységes adót. Dániában fele-fele arányban oszlottak meg a támogatók és az ellenzők, ugyanakkor az összes többi országban erős támogatottságot élvezett az ötlet.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.