2007. augusztus 6. 08:36

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tavalyi bevétele 11,874 milliárd forint volt, az eredeti előirányzatnál 29,1 százalékkal magasabb, kiadásai 11,167 milliárd forintot tettek ki, 21,4 százalékkal haladták meg az előirányzatot - közölte a felügyelet 2006. évi gazdálkodásának adatait honlapján.

Egy évvel korábban a PSZÁF bevételei 9,6 milliárd forintot, kiadásai 9,9 milliárd forintot tettek ki. A PSZÁF a felügyelt intézmények által fizetett díjbevételekkel önállóan gazdálkodik, azt kizárólag működésének fedezetére használhatja fel. A bevételek közül a felügyeleti díjak az egy évvel korábbi 9,25 milliárd forinttal szemben tavaly 11,54 milliárd forintot tettek ki, míg a bírságok a 2005. évi 150 millió forintról 103,3 millió forintra csökkentek. A jelentős felügyeleti díj növekedést a szektorok - elsősorban a tőkepiac - vártnál nagyobb növekedése és a 2005-ben tervezett és 2006-ban még meg nem valósult - felügyeletidíj-struktúraváltás elmaradása okozta - derül ki a jelentésből.

A pénzpiacon belül a pénzügyi vállalkozásoknál volt a legjelentősebb a növekedés (26 százalék), de részarányuk csupán 5,1 százalékos a teljes díjbevételből. A tőkepiacon a befektetési alapkezelők által fizetett díjak nőttek a leginkább, 55 százalékkal. A pénztáraknál az önsegélyező és egészségpénztáraktól befolyt díjbevétel nőtt több mint 30 százalékkal, de részarányuk együtt is alig haladja meg az 1 százalékot.

Az előző évhez képest jelentős volt a befizetett díjak csökkenése a pénzváltók és ügynökök körében. A befolyt díjbevételekből képzett tartalék összege 2006-ban 1,6 milliárd forint volt, így az előző években képzett tartalékkal együtt a fejezeti tartalék összege megközelítette a 3 milliárd forintot. Tavaly összesen 105,3 millió forint bírság folyt be a felügyelethez, melyből 2 millió forintot egy bírósági ítéletnek megfelelően visszautalt a PSZÁF. A 105,3 millió forint tartalmazza a 2006-ban kirótt bírságokból származó befizetéseket, valamint a korábbi évekről áthúzódó befizetéseket, illetve ezek késedelmi kamatait. A vonatkozó jogszabályok értelmében a bírságbevételeket a felügyelet saját működésére nem használhatja fel, ezek egy részét a piaci szektoroknál működő betét- és befektető-védelmi alapok felé utalja tovább, illetve a pénzügyi piacok működését és fejlesztését elősegítő pályázati rendszeren keresztül osztja ki.

Tavaly - a 2005-ben befolyt bírságpénzekből - összesen 53,4 millió forint értékben írt ki a PSZÁF pályázatokat. Hasonlóan az intézményvédelmi alapok felé továbbutalandó összegekhez, a pályázatokkal kapcsolatban is elmondható, hogy a peresített összegeket a PSZÁF elkülönítetten kezeli, és ezeket nem pályáztatja.

Tavaly a felügyelet átlagos statisztikai állományi létszáma 494 fő volt, az év második felében 56 fős létszámcsökkentésre került sor, ez indokolja a személyi juttatások 8,9 százalékos növekedését. A dologi kiadások 2 milliárd forintot tettek ki, ezek adták a tényleges kiadások 21,3 százalékát. A módosított előirányzathoz képest a felhasználás mindössze 68,4 százalékos volt. A felügyeletnél 2006-ban 422,7 millió forint összegben történt beruházási, felújítási kifizetés, mely az előző évinek közel kétszerese. A felhalmozási költségvetésben a növekedést a székház átépítésének nettó 24,1 millió forintos, illetve a gépjármű beszerzés nettó 39,4 millió forintos költsége okozta. Az előirányzat ennek ellenére is a tervezetten belül maradt. A legnagyobb beruházások az informatikai területen történtek, 327,7 millió forintból valósult meg a szerverek cseréje, az operációs rendszerek szoftverkövetései és a KIR (Központi Információs Rendszer) fejlesztése.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.