2007. augusztus 15. 06:01

Adóügyi vitába keveredett Budapest és több ingatlanfejlesztő vállalkozás. A társaságok ugyanis a számukra kedvezőbb módon számították az iparűzési adófizetési kötelezettségüket, amely azonban a főváros szerint szabálytalan. Az ügy eredményeként akár tízmilliárdos nagyságrendű is lehet az az összeg, amelyet az önkormányzatok követelnek, értesült a Világgazdaság.

Az ingatlanfejlesztők szerint az adóalapból levonhatók az alvállalkozóknak kifizetett kiadások, ám az önkormányzat szerint nem, mivel az alvállalkozókkal kötött szerződések tartalmukban nem felelnek meg az iparűzési adóról szóló törvényben leírt adóalap-csökkentő tételeknek, olvasható a Világgazdaságban.

A vita eredményeképpen tízmilliárdos nagyságrendű is lehet az az összeg, amelyet be nem fizetett iparűzési adó címén követelhet az önkormányzat az ingatlanfejlesztő cégektől.

Az eltérésre néhány vállalat vizsgálatakor derült fény. Ám Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) társelnöke szerint az ingatlanfejlesztési projekteknél lakásépítés esetében az évek óta alkalmazott gyakorlatnak megfelelően levonhatók a telekár, a tervezési és a reklámköltségek, s az alvállalkozóként dolgozó kivitelezőknek kifizetett kiadások.

A vitás ügyben az MGYOSZ megbízásából a KPMG a Pénzügyminisztérium állásfoglalását is kikérte. A PM nem osztotta a tanácsadó cég, a gyáriparosok és tagszervezetük, a Magyar Ingatlanszövetség véleményét. A minisztérium szerint az alvállalkozói szerződésekre kifizetett öszszegek nem vonhatók le az adóalapból. Ezzel az állásponttal nem ért egyet a KPMG, így a PM-ben a tárca állásfoglalásának felülvizsgálatát, módosítását kérték, s egyben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumét is, áll a Világgazdaság írásában.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.