TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. augusztus 15. 06:01

Adóügyi vitába keveredett Budapest és több ingatlanfejlesztő vállalkozás. A társaságok ugyanis a számukra kedvezőbb módon számították az iparűzési adófizetési kötelezettségüket, amely azonban a főváros szerint szabálytalan. Az ügy eredményeként akár tízmilliárdos nagyságrendű is lehet az az összeg, amelyet az önkormányzatok követelnek, értesült a Világgazdaság.

Az ingatlanfejlesztők szerint az adóalapból levonhatók az alvállalkozóknak kifizetett kiadások, ám az önkormányzat szerint nem, mivel az alvállalkozókkal kötött szerződések tartalmukban nem felelnek meg az iparűzési adóról szóló törvényben leírt adóalap-csökkentő tételeknek, olvasható a Világgazdaságban.

A vita eredményeképpen tízmilliárdos nagyságrendű is lehet az az összeg, amelyet be nem fizetett iparűzési adó címén követelhet az önkormányzat az ingatlanfejlesztő cégektől.

Az eltérésre néhány vállalat vizsgálatakor derült fény. Ám Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) társelnöke szerint az ingatlanfejlesztési projekteknél lakásépítés esetében az évek óta alkalmazott gyakorlatnak megfelelően levonhatók a telekár, a tervezési és a reklámköltségek, s az alvállalkozóként dolgozó kivitelezőknek kifizetett kiadások.

A vitás ügyben az MGYOSZ megbízásából a KPMG a Pénzügyminisztérium állásfoglalását is kikérte. A PM nem osztotta a tanácsadó cég, a gyáriparosok és tagszervezetük, a Magyar Ingatlanszövetség véleményét. A minisztérium szerint az alvállalkozói szerződésekre kifizetett öszszegek nem vonhatók le az adóalapból. Ezzel az állásponttal nem ért egyet a KPMG, így a PM-ben a tárca állásfoglalásának felülvizsgálatát, módosítását kérték, s egyben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumét is, áll a Világgazdaság írásában.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.