<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A jövő évi bruttó finanszírozási igény 7844 milliárd forint lesz, amiből 1166 milliárd friss hitelfelvételt jelent.

A maradék 6678 milliárd forint a lejáró tartozások megújítását szolgálja - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. 

A devizában lejáró adósságból 1,7 milliárd  euró értékű nemzetközi kibocsátású devizakötvény visszafizetése válik jövőre esedékessé, amihez még mintegy 600 millió euró hitelt is törleszteni kell, és a belföldi devizakötvényekből is mintegy 39 milliárd forintnyi kifut. A lakossági forintkötvényekből 3695 milliárd forint jár le.
 
 
 
A jelenlegi elképzelések szerint 1,2 milliárd euró devizaforrás bevonására készül kormány jövőre, de a piaci lehetőségektől függően ennél több vagy kevesebb is lehet - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Barcza Györggyel, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójával tartott szerdai sajtótájékoztatóján.  
 
A központi költségvetés és az államadósság 2017. évi finanszírozásáról szóló tájékoztatón a miniszter elmondta: az idei tényleges GDP függvényében az államháztartás maastrichti adóssága év végére akár 74 százalék alá is csökkenhet. Hozzátette: az adósság finanszírozásában jelentős szerepet kaptak a lakossági állampapírok, amelyek immár 20 százalékát teszik ki a teljes államadósságnak; ez 2010 decemberében még csupán 2 százalék volt.
 
(MTI) 
 
Varga Mihály elmondta: az adósság devizaaránya a nettó kibocsátás alakulásának köszönhetően is csökken. A költségvetés adósságában a devizában fennálló rész 2016 végén várhatóan alig valamivel 25 százalék fölött lesz, amely jelentősen csökkenti az árfolyamváltozások miatti sérülékenységünket.  Az adósságon belüli devizaarány hat évvel ezelőtt még jóval 60 százalék fölött volt.
 
A 2017-re vonatkozó finanszírozási tervről a miniszter elmondta, hogy továbbra is alapvető cél az állam biztonságos és költséghatékony finanszírozásának biztosítása hosszú távon is, amely főleg tőkepiaci eszközökre épít. Három alapvető stratégiai célt tűzött ki az adósságkezelő: az adósságráta Alaptörvényben is rögzített rendszeres csökkentésének támogatását, az államadósság hazai befektetői körének további bővítését és az államadósság devizahányadának további csökkentését - ismertette a miniszter.
 
A terv 1 milliárd euró értékű piaci deviza forrásbevonással is számol jövőre, ugyanakkor az év során a tényleges piaci forrásbevonás a piaci kereslet, az esetleges visszavásárlások függvényében több is, és kevesebb is lehet. A tényleges nemzetközi kibocsátásokról a kibocsátást megelőzően a piaci feltételek függvényében születik döntés - tette hozzá Varga Mihály. 
 
MTI - mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.